Mike Oldfield - Tr3s lunas ***

Dit is alweer het zoveelste album (ik ben de tel kwijt) van dit muzikale wonderkind uit het Engelse Reading die in 1973 popgeschiedenis schreef met zijn legendarische debuutalbum Tubular Bells. Sindsdien brengt Oldfield met de regelmaat van de klok een album uit en het lijkt erop dat zijn inspiratiebron nog lang niet is opgedroogd en dat dus al bijna 30 jaar lang!

Ook heeft Oldfield voor de gewoonte om ter gelegenheid van een nieuw album op tournee te gaan (helaas niet altijd wordt Nederland aangedaan) waarbij het (overwegend vaste) publiek kan genieten van de perfecte wijze waarop hij in staat is om de vrij gecompliceerde muziekstukken live uit te voeren. Hij moet dan wel altijd tijdelijk een flinke band formeren want afgezien van een paar gasten (meestal vocale ondersteuning) wordt een album nagenoeg geheel zelfstandig door hem tot stand gebracht waarbij hij zowel het componeren als het bespelen van alle instrumenten voor zijn rekening neemt.

Oldfield die vaak probeert om een album met een eigen karakter te produceren is daar met Tres Lunas zeker in geslaagd. De muziek lijkt enigszins op "Songs from a distant earth" maar haalt op geen enkel moment het niveau van dat album. Dit is veel rustiger en heeft meer "new age" gehalte en daar is op zich natuurlijk niets op tegen. Onmiskenbaar is de specifieke Oldfield-sound in met name het gitaarwerk. Nummers die genoemd moeten worden zijn toch wel het vriendelijke "Daydream" en vooral "Thou art in heaven" met indrukwekkende baspartijen. Zijn zus Sally doet nog vocaal mee op het nummer "To be Free" (best wel aardig) waarvan een sticker op het CD-doosje vermeldt dat het een hitsingle betreft (Mike op de hitparade??). Op de sticker staat tevens dat het om een "Chill Out" album gaat en er wordt een bonus CD bijgeleverd met een  ”Music VR Interactive PC game". In het hoesje worden wat screenshots van deze game getoond. Het komt allemaal nogal commerciëel over en dat hoeft voor mij niet zo.

Tres Lunas is niet één van de betere albums van Mike. Het is zeker niet slecht en in technisch opzicht weer prima verzorgd maar het is gewoon een beetje saai vergeleken zijn andere werk zoals bijvoorbeeld het voorlaatste album "Millennium Bell". Voor de Oldfield liefhebbers onder ons is het natuurlijk wel een absolute must.

Recensie: Johan Bosma

 

13 oktober 2002

 

Tracks & credits

Terug naar Hoofdindex