Leila - Blood, looms and blooms  (Waardering Muziekwereld)

Leila - Blood, looms and blooms

Leila Arab is een Iraanse elektromuzikante die haar land ontvluchtte na de val van de sjah, in Engeland terechtkwam en een tijdje keyboards speelde in de groep van Björk. Tien jaar geleden debuteerde ze voor eigen rekening op het label van Aphex Twin met het alom bewierookte Like Weather, dat haar in de pers vergelijkingen met het beste van Tricky opleverde. Na haar tweede cd, Courtesy of Choice, verdween ze van het toneel en pas nu weten we waarom.
In die periode verloor Leila haar beide ouders en werd muziekmaken even minder prioritair. Na acht jaar stilte vindt ze haar artistieke alter ego nu terug met Blood, Looms & Blooms, een plaat vol gruizige maar bezielde laptopsoul: donker, elegant, ambitieus en, vooral, rijk aan ideeën.
Behalve van vaste medeplichtigen zoals haar zus Roya en een croonende Luca Santucci, krijgt Leila vocale assistentie van Terry Hall ('Time to Blow'), operazangeres Seaming To ('The Exotics') en Martina Topley Bird ('Deflect'). De atmosferische klankmanipulaties zijn niet allemaal even spannend, maar de noisedub van 'Mettle' en het met cello en klarinet versierde 'Young Ones' boeien bij iedere beluistering meer. Minder enthousiast zijn we over de psychedelische cover van 'Norwegian Wood', geleend uit de catalogus van de Fab Four. Niettemin: blij dat Leila terug is. (***) (Warp)(Dirk Steenhaut)

Bron: www.demorgen.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 28 september 2008

Tracks en Credits

Terug naar Hoofdindex