Kevin Lyttle - Kevin Lyttle ***  

Kevin Lyttle - Kevin LyttleDe jonge zanger Kevin Lyttle scoorde in de zomer van 2003 een grote internationale hit met het dansbare Turn Me On, waarin op een slimme manier r&b met dancehall reggae en soca werd gecombineerd. Een zeer hitgevoelig geluid, nadat Sean Paul eerder dat jaar de markt voor Caraïbische muziek had weten open te breken. In tegenstelling tot deze artiesten ligt bij Lyttle de nadruk op de soca, wat verreweg de belangrijkste muziek is van de Caraïbische eilanden, behalve op het reggae-eiland Jamaica. Door op een slimme manier westerse invloeden in zijn muziek te verwerken doet Lyttle hetzelfde met soca als Sean Paul met dancehall deed: het toegankelijk maken voor een breder publiek. Maar voor het zover kwam met Kevin even in het kort een beschrijving van zijn muzikale voorgeschiedenis. Onder een mangoboom bij zijn ouderlijk huis schreef Kevin een groot aantal nummers. Het waren in eerste instantie niet volwaardige liedjes maar meer zijn gevoel dat hij onder woorden probeerde te brengen. Later probeerde hij er nummers van te maken. Eén van die teksten gaf Kevin de titel 'Turn me on'. Hij gaf het nummer aan de plaatselijke producer Adrian Bailey met de vraag of hij zijn mening eens kon geven. Bailey was zeer enthousiast over het resultaat en vroeg Kevin meteen het nummer te komen inzingen in zijn studio. De producer plaatste het nummer op een verzamel-cd en dat was het begin van Kevin's grote internationale carrière.
De mensen op St. Vincent maakten voor het eerst kennis met Kevin Lyttle's 'Turn me on' tijdens het plaatselijke carnaval. Zijn nummer bleek een schot in de roos en zijn allereerste hit was een feit. Het nummer werd gekopieerd en naar omliggende eilanden gestuurd, waar het nummer ook aansloeg. Ondanks dat hij een grote hit scoorde in het Caribische gebied dacht Kevin er helemaal niet aan om op tournee te gaan of een carrière als grote ster te beginnen. Hij ging gewoon weer door met zijn dagelijkse dingen. Maar 'Turn me on' werd een steeds grotere hit en Kevin kon de vraag om optredens niet meer negeren.
In de zomer van 2001 kwam het nummer ook in handen van Allison Hunte van Headline Entertainment. Met de hulp van deze manager en concertpromotor begon Kevin aan zijn tournee door het Caribische gebied, Noord-Amerika en Engeland. Na de tournee ging Kevin met producers Peter Coppin, Jeremy Harding en Adrian Bailey aan de slag om een debuutalbum op te nemen. Hij nam er zijn tijd voor om op die manier een goed visitekaartje af te leveren. Uiteindelijk in 2003 verscheen zijn debuutalbum 'Turn me on' en brak Kevin Lyttle ook in de rest van de wereld door. Niet alle liedjes zijn even sterk als Turn Me On, het heeft er alle schijn van dat het albumdebuut toch te haastig in elkaar is gezet na het snelle succes van de single. Desondanks laat Lyttle, bijvoorbeeld op de uitschieter Screaming Out My Name, een fris en vooral zomers geluid horen. Hopelijk zal een volgend album van deze veelbelovende en talentvolle zanger in artistieke opzicht hoger scoren.

 

26 mei 2004

Tracks en Credits
 
Terug naar Hoofdindex