Dee Dee Bridgewater - This is new *****

Van jazzvocaliste tot disco-diva, tot Broadway-musical starlet en spraakmakende societyfiguur in Parijs. Zangeres Dee Dee Bridgewater is een jazz-ambassadrice pur sang. Vijf jaar na "Dear Ella", haar sprankelende ode aan de grote Ella Fitzgerald, komt Deedee op de proppen met een nieuw project "This Is New" een tribuut aan de Duitse componist Kurt Weill.
Eigenlijk zal het niemand verbazen dat Dee Dee voor de muziek van Kurt Weill, een begenadigd componist uit het muziektheater, heeft gekozen. Zelf weet Dee Dee met veel lef en overtuigingskracht het dramatische, theatrale aspect van haar podiumact in te kleuren. En net zoals Kurt Weill elk publiek feilloos aanvoelde, zo weet ook Dee Dee hoe ze een enthousiaste zaal om haar vingers kan winden. "Ik houd van Weills composities, net omwille van die dramatische, theatrale kwaliteit en bovendien wou ik ditmaal op ontdekkingsreis buiten de traditionele grenzen van de jazzmuziek", aldus miss Dee Dee.
Deze nieuwe cd, die de muziek van Kurt Weill toegankelijker wil maken voor een groot publiek, werd in Parijs opgenomen. De klankkleur is deze van de grootstad, de ritmische accenten integreren Dee Dee's fascinatie voor de hedendaagse wereldmuziek. "De muziek van Kurt Weill heeft de naam donker en naargeestig te zijn, maar ik wilde met deze plaat ook de lichtere en meer optimistische zijde van zijn composities naar voren brengen". De muzikale arrangementen zijn van Cecil Bridgewater en de muzikanten behoren tot de fine fleur van de hedendaagse jazz. Bandoneonspeler Juan-Josť Mosalini tekent voor de authentieke tango op deze plaat terwijl gitarist Louis Winsberg enkele opmerkelijke flamencoritmes en klanken uit zijn snaren weet te toveren.
Na het succes van haar tribuutplaat ter ere van Horace Silver (Love and Peace, 1994), het met 2 Grammies bekroonde eerbetoon aan Ella Fitzgerald (Dear Ella, 1997) schenkt deze flamboyante zangeres de wereld opnieuw een kostbare parel: "This Is New", haar eigenzinnig ode aan tekst en toondichter Kurt Weill.
Wedden dat miss Bridgewater het publiek ook nu weer tot een staande ovatie zal weten te ontroeren?

3 augustus 2002

 

Tracks & credits

Terug naar hoofdindex