Carla Bley - Looking for America ****˝  

De vijfdelige compositie ‘National Anthem’ had Carla Bley hier al eens met bassist Steve Swallow en saxofonist Andy Shepard gespeeld in het Bimhuis. Een stuk, waarin het Amerikaanse volkslied uit elkaar wordt getrokken, en nootje voor nootje, beginnend met een lekker basloopje, weer in elkaar wordt gezet op de peilers blues en gospel. Met talloze subtiel geplaatste voetnoten verwijst Bley naar zo'n beetje alle muzikale bronnen die Amerika kent, van de vroegste jazz tot marsmuziek.
Inmiddels heeft zij het stuk met haar bigband opgenomen. Het staat op haar nieuwe cd ‘Looking for America’. Zeven jaar had Bley al geen cd meer gemaakt met bigband. Nu klinkt het nog gelaagder dan het toch al was.
Een prachtige plaat is het. Bley weet precies de juiste balans tussen ernst en ironie te vinden, tussen zelfspot en vaderlandsliefde. Net als je denkt dat een arrangement richting gedragen volkslied gaat, vliegt het orkest uit de bocht. Net als de stramheid van een fanfarekorps in de muziek dreigt te sluipen, laat Billy Drummond zijn stokken op zijn drumstel dansen. Bley maakt op ‘Looking for America’ een muzikale coast to coast-reis, het orkest maakt een stop in Mexico en rijdt dan verder naar een gebied waar je vanzelf country gaat spelen. Zo vanzelfsprekend lijkt het. Maar het is kunst van de hoogste jazzorde.

 

11 augustus 2003

 

 
Tracks en Credits
 
Terug naar hoofdindex