Buffalo Springfield - Retrospective *****  
 
Cover Image
Buffalo Springfield heeft maar 2 jaar actief bestaan en “ slechts”  3 albums geproduceerd. Maar deze 3 zijn stuk voor stuk klappers in de Folk-Rock.
Een evenknie van de legendarisch groep The Byrds.
Buffalo Springfield werd in 1966 geformeerd door Stephen Stills, Richie Furay, Niel Young, Bruce Palmer en Dillard Dewey Martin.
Gelijk het eerste en beste nummer was inderdaad een megaklapper, namelijk het door Stephen Stills geschreven For What It’s Worth. (Dit lied associeert altijd met de film Top Gun, waarin het nummer in de film een speciale betekenis kreeg.).
Naast een  Hillbillie-sound nummer van Young? (Go and Say Goodbye) bevat de Cd  juweeltjes van samenzang. Invloeden van Young en Stills zijn stuk voor stuk te herkennen.  Het ruigere Mr Soul is doordrenkt van Young. De lieve, vlotte, opgewekte en vooral harmoniserende nummers zoals Go and Say Goodbye, Rock and Roll Woman, Bluebird, Sit Down-I Think I love you, zijn onmiskenbaar van Stephen Stills.Young brengt al veel gevarieerde, maar onmiskenbare Young nummers ten berde. I Am A Child vind ik werkelijk een Young voor alle tijden.
De vraag wat heeft Furay nou gedaan? In het begin niets. Later is hij songs gaan schrijven. Op dit album staat het melancholieke Kind Woman en hier zet Furay toch iets neer wat de hoogte en diepgang van Stills en Young evenaart.
Kortom een Album met alleen hoogtepunten.
Dat de groephet  maar 2 jaar uithield, ligt aan het fenomeen “botsende ego’s”. Niet geheel onbekend bij grote artiesten. 
Hierna zijn Young en Stills verder gegaan in de algemeen bekende richting van Crosby, Stills, Nash & Young en de nodige solowerken.
Furay  ging verder in de groep Poco en later in de Souther Hillman Furay Band.
 
Fred v.d. Neut
 
9 november 2002

 

Tracks & credits

Terug naar hoofdindex