Boi Akih - Uwa I *** 

Boi Akih - Uwa I

Een zangeres, een gitaar, een tabla en een cello. De zangeres zingt in een niet thuis te brengen taal, de gitarist speelt een niet thuis te brengen soort jazz, de tablaspeler verzint voor elke muzikale stijl een ritmische formule, de cellist is melodicus, ritmicus en klankkleurtovenaar inéén.
Deze cd, Uwa I, is de derde van zangeres Monica Akihary en gitarist Niels Brouwer. Voor het eerst werken ze samen met tablaspeler Sandip Bhattachatya en improviserend cellist Ernst Reijseger. Akihary zingt hier zelfgeconcipieerde teksten in het Harukunees, de taal van haar voorouders, die slechts nog door enkele duizenden op het Molukse eiland Haruku wordt gesproken. Poëtische teksten zijn het, over murmelend water, de vallende avond en het verlangen naar een eiland ver weg.
De muziek is speels en warm, af en toe trekt een bries van melancholie voorbij. Akihary's kracht ligt in de intimiteit van haar geneurie en haar improvisatievermogen, wat vooral erg goed aansluit bij het murmelende cellospel van Reijseger. Aangenaam verrassend zijn de onverwachte vocale bijdragen van de heren-instrumentalisten.

 

30 maart 2004

 
 
Terug naar Hoofdindex