Abbey Lincoln - It's me ***           

In het cd-hoesje staat geen begeleidende tekst. Op de eerste bladzijde staat pontificaal: It's me, de titel van de cd. Daarnaast de foto van Abbey Lincoln, zwaar opgemaakt, zwarte hoed op, grote vierkante bril, brede grijns. Boven de zeventig is ze inmiddels. En dat hoor je wel. De topsport die ze vroeger als zangeres bedreef, is verruild voor een ontspannen partijtje zingen. Vroeger zette ze standards compleet naar haar hand, met de meest onvoorstelbare wendingen. Vooral nadat ze getrouwd was met drummer Max Roach, ייn van de grote voorlopers in de bebop, was er een ongelooflijke ritmische en harmonische variatie in haar zang.
Nu lukken de hoogtes niet meer helemaal, de stembanden hebben wat onder slijtage te leiden. Maar, net zoals Nina Simone dat kon, kan Abbey Lincoln heel goed een hoge uithaal suggereren, door een klein aanzetje te geven in de richting en dan stil te zijn of de saxofonist of de pianist de partij in te laten vullen.
Van Max Roach is Lincoln al decennia gescheiden, maar de liefde voor drums is gebleven. In het nummer Running wild is een belangrijke plek voor drummer Jaz Sawyer ingeruimd. Hij maakt zo'n ritmische vaart, dat Lincoln alleen maar precies op de juiste momenten haar stem hoeft te verheffen.

 

 

6 januari 2004

 
Tracks en Credits
 
Terug naar Hoofdindex