Rebekah Pulley - The sea of everything (Waardering Muziekwereld)

Rebekah Pulley - The sea of everything

Er verschijnen iedere week zoveel nieuwe rootsalbums dat jezelf onderscheiden bijna onmogelijk is, maar Rebekah Pulley doet het met een album dat steeds leuker en verslavender wordt. Aan nieuwe Amerikaanse rootsmuziek hebben we op het moment geen gebrek, maar wat valt nog op en voegt iets toe aan alles dat er al is? The Sea Of Everything van Rebekah Pulley wat mij betreft. De singer-songwriter uit Florida maakt traditioneel aandoende rootsmuziek, maar voegt net wat meer rock toe aan haar geluid. Bovendien schrijft ze songs die lekker energiek en aanstekelijk klinken en beschikt ze over eens stem die net wat meer met me doet dan de meeste andere stemmen van het moment. Heel veel aandacht gaat Rebekah Pulley vast niet krijgen en zeker niet in Nederland, maar liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek vallen zich echt geen buil aan dit bijzonder aangename album. Ik krijg iedere week nogal wat nieuwe Amerikaanse rootsmuziek toegestuurd, maar moet steeds vaker constateren dat het onbekend of miskend talent in het Amerikaanse rootssegment weinig toevoegt aan alles wat er al is. De meeste albums die ik wekelijks scan zijn niet goed genoeg of klinken zo doorsnee dat ik liever grijp naar de oude klassiekers. Het album van de mij onbekende Rebekah Pulley was de afgelopen week echter een uitzondering.

Het album van deze Rebekah Pulley wordt op CdBaby aangeprezen als “Beautifully crafted Americana songs by a singer-songwriter with a voice equal parts bourbon and honey.” Dat klinkt op zijn minst veelbelovend, net als het aangedragen vergelijkingsmateriaal dat bestaat uit persoonlijke favorieten als Kathleen Edwards (waar is ze gebleven?), Lucinda Williams en Neko Case.The Sea Of Everything is mijn eerste kennismaking met de muziek van Rebekah Pulley, maar het blijkt al het zesde album van de singer-songwriter uit St. Petersburg, Florida. Het vorige album van de Amerikaanse singer-songwriter verscheen maar liefst zeven jaar geleden. Rebekah Pulley begon weliswaar op tijd aan het opnemen van haar nieuwe album, maar door de gezondheidsproblemen van producer Steve Connelly duurde het opnameproces uiteindelijk jaren. Het is misschien niet zo gek geweest, want The Sea Of Everything is een uitstekend album geworden. Rebekah Pulley is inderdaad voorzien van een bijzonder stemgeluid. Ik weet niet zeker of ik de delen whisky en honing kan onderscheiden, maar de stem van de singer-songwriter uit Florida spreekt me absoluut aan. Het is een stem die ik zelf zou omschrijven als zoet met een rauw randje en dat past prima bij de alt-country die Rebekah Pulley maakt. De Amerikaanse singer-songwriter laat zich begeleiden door een aantal muzikanten uit de rootsscene van Florida en die klinkt, net als de Texaanse variant, wat rauwer dan de rootsmuziek die in Nashville wordt gemaakt. In de muziek van Rebekah Pulley is ook ruimte voor wat steviger gitaarwerk, waardoor een aantal songs wat meer de kant van rock op gaan en de Amerikaanse zelfs een beetje als Chrissie Hynde klinkt, maar roots staat toch centraal op The Sea Of Everything, dat zich niet alleen beperkt tot alt-country, maar ook heerlijk bluesy kan klinken.

The Sea Of Everything klinkt niet alleen net wat rauwer dan de meeste anders rootsalbums die ik wekelijks krijg toegestuurd, maar de muziek van Rebekah Pulley klinkt ook puurder dan doorleefder. Bovendien is The Sea Of Everything een energiek album dat je makkelijk meesleept. Hele opzienbarende dingen doet Rebekah Pulley volgens mij niet, maar haar betrekkelijk traditionele rootsmuziek bevalt me uitstekend. Wereldberoemd gaat ze vast niet meer worden, maar een tourtje in Europa moet toch mogelijk zijn met dit prima album.

Recensent: Erwin Zijlemijn (Blog de Krenten uit de Pop)

Deeplink: http://dekrentenuitdepop.blogspot.com/2019/06/rebekah-pulley-sea-of-everything.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 25 juli 2019

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex