Rebekah Long - Run away (Waardering Muziekwereld) 9

Rebekah Long - Run away

Soms is muziek niet meer of niet minder dan een veredelde vorm van escapisme. Ze reikt je als artiest de mogelijkheid aan om je – al was het maar voor even – te kunnen onttrekken aan je dagdagelijkse zorgen. Soms lijkt dat een luxe, soms is het ook gewoon bittere noodzaak. En dat laatste lijkt ons ook het geval voor de bekoorlijke Rebekah Long. Die verloor het voorbije jaar onverwachts immers haar geliefde echtgenoot Ben Speer en bleef daardoor flink verweesd achter. Gelukkig kon ze in die moeilijke dagen terugvallen op de zo’n beetje als haar muzikale mentor fungerende Donna Ulisse. Onder haar hoede verwerkte ze haar gevoelens in een reeks nieuwe liedjes. Een negental in totaal, voor de gelegenheid aangevuld met een drietal covers.

Heel wat autobiografisch gekleurd materiaal uiteraard. Dat is gezien de omstandigheden eigenlijk niet meer dan logisch. Long verwerkt hier op subtiele wijze haar verdriet. Luister bijvoorbeeld maar eens naar eerder ingetogen gehouden nummers als A Place Beyond The Clouds en Woodland Street en je zal meteen begrijpen, wat we hiermee bedoelen. Om heel stil van te worden, die twee liedjes! En hetzelfde kan eigenlijk ook wel gezegd worden over Everytime I Fall Asleep en Welcome Me Back Home. Ook in dat tweetal regeren ergens tussen country en bluegrass voornamelijk gevoelens van melancholie.

Heel wat opgewekter gaat het eraan toe in het wervelende Georgia Bound. Daarin laat Long haar verlangen naar de streek waar ze opgroeide de vrije loop. En ook Fishin’ On The Cumberland is zo’n lentefris liedje. De Long die we daarin leerden kennen was ons meteen heel erg lief.

Niet alle liedjes op Long’s tweede zijn overigens van biografische aard. Dat is bijvoorbeeld al niet het geval voor één van dé absolute toppertjes van het geheel, het omineuze, eerder rootsy neergelegde My Greatest Shame. Daarin leidt de onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar zoon tot een dramatisch einde. Nog zo’n streepje pure fictie is het bijzonder dartele titelnummer Run Away. Daarin vertelt Long het verhaal van een meid die haar geliefde de benen ziet nemen als ze hem vertelt dat ze echt van hem houdt.

En dan zijn er natuurlijk ook nog de eerder al even vermelde covers. Daarbij blijkt het te gaan om erg knappe herinterpretaties van Elton Johns Honky Cat en Loudon Wainwrights The Swimming Song. Goede smaak heeft Long zeker. En dat blijkt ook nog eens uit haar vertolking van het door Jerry Salley en Becky Buller gepende Lay Your Isaac Down. Dat nog in duet met haar betreurde wederhelft Ben ingezongen kleinood zou je als haar ultieme eerbetoon aan de liefde van haar leven kunnen zien. Heel mooi, hoe daarin haar voorliefde voor bluegrass en die van Ben voor gospel elkaar vinden.

Vermelden we ten slotte ook nog even, dat Rebekah Long bij het inblikken van Run Away kon terugvallen op een bijzonder getalenteerd stel begeleiders. Naast Ulisse en haar echtgenoot Rick Stanley gaven verder onder meer ook Mike Bub, Scott Vestal, Cody Kilby, Patrick McAvinue, Shadd Cobb, Jarrod Walker, Mark Fain en Gene McDonald acte de présence.

Bron: www.ctrlaltcountry.be

Deeplink: http://www.ctrlaltcountry.be/Pagina1.htm#RebekahLong

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 12 december 2017

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex