Rayland Baxter - Wide awake  (Waardering Muziekwereld) 8

Rayland Baxter - Wide awake

Nashville, Tennessee is de huidige woonplaats van de 35-jarige Amerikaanse alt.countrymuzikant Rayland Baxter. Deze verrassend sterke artiest debuteerde amper zes jaar geleden met zijn album Feathers & Fishhooks, een geweldig mooi album dat ons meteen enthousiast bij zijn fans deed aansluiten. We waren dan ook zeer verheugd toen we in de zomer van 2015 zijn tweede plaat Imaginary Man in de cd-speler konden stoppen, waar ze nadien nog heel vaak vertoefd heeft.

Na twee komt drie en het is met heel veel plezier dat we zijn nieuwste plaat Wide Awake hier voor u mogen becommentariëren. Tien nieuwe eigen composities kregen een plaatsje op deze alweer uitstekende cd van Rayland Baxter, een album dat ook nu weer door bassist Butch Walker werd geproduceerd. Butch Walker, Rayland Baxter en Nick Bockrath (van ‘Cage The Elephant’) zorgden samen voor het gitaarwerk op deze plaat, terwijl Eric Slick (van ‘Dr. Dog’) op drums, Aaron Embry (van Elliott Smith) op piano en vader Bucky Baxter (muzikant bij Bob Dylan) en Lloyd Green op pedal steel meespeelden en het strijkerswerk door Rob Moose werd gearrangeerd. Wide Awake werd deze keer opgenomen in de ‘Ruby Red’-studio in Santa Monica, Californië.

Op de video bij deze recensie kunt u Rayland Baxter live aan het werk zien bij het brengen van drie nummers van deze nieuwe cd: de uptempo openingstrack Strange American Dream, de eerste single Casanova (wat een prachtsong) en het heerlijke 79 Shiny Revolvers, een song die ook wel door John Lennon had kunnen worden gecomponeerd. Daarmee heeft u dan al meteen met zo’n 30% van de songs op Wide Awake kunnen kennismaken.

Maar er is nog veel meer moois te horen op deze derde plaat van Rayland Baxter, zoals de op Britse pop uit de sixties geënte song Amelia Baker, de wondermooie akoestische gitaarballad Without Me, het catchy en ritmische Sandra Monica, het als eerbetoon aan zijn naaste familie opgedragen nummer Everything To Me en de ingetogen gebrachte optimistische afsluiter Let It All Go, Man.

Rayland Baxter is een fan van de Britse singer-songwriters, maar ook van Britse sixties-bands zoals ‘The Beatles’ en ‘The Kinks’. Dat een muziekliefhebber die invloeden terug kan horen in zijn liedjes op Wide Awake mag als een eerlijk compliment beschouwd worden. Wij blijven na deze derde plaat van deze geweldige artiest onverdroten groot fan, laat dat alvast overduidelijk zijn. Jammer dat zijn twee optredens in oktober enkel in Nederland zullen plaatsvinden, maar België zal hopelijk snel volgen.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 14 oktober 2018

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex