Raye Zaragoza - Woman in color  (Waardering Muziekwereld) 9

Raye Zaragoza - Woman in color

Woman In Color van Raye Zaragoza is vorig jaar wat ondergesneeuwd, maar wat is het in muzikaal, vocaal en tekstueel opzicht een sterk album en wat zijn de songs aansprekend. Raye Zaragoza worstelde in haar jeugd met haar afkomst en geslacht en vooral met de ongelijke positie van vrouwen en mensen met een andere afkomst. Het bleek een voedingsbodem voor zeer trefzekere teksten die het onrecht in de Amerikaanse samenleving genadeloos aan de kaak stellen. Raye Zaragoza doet dit met een lekker in het gehoor liggende stem en een al even aangenaam klinkende instrumentatie, die steeds weer weet op te vallen door mooie en bijzondere accenten. Woman In Color staat ook nog eens vol met geweldige songs en werd bovendien fraai geproduceerd door Tucker Martine. Ik lees er bijna niets over, maar dit is echt een heel goed album.

Bij bestudering van de jaarlijstjes met een duidelijke voorkeur voor Amerikaanse rootsmuziek kwam ik vooral albums tegen die ik vorig jaar wel heb beluisterd, maar die helaas buiten de boot vielen door het veel te grote aanbod. Woman In Color van Raye Zaragoza was ik het afgelopen jaar niet tegengekomen, maar de hoge notering in het Americana jaarlijstje van PopMatters, tussen al mijn persoonlijke favorieten in het genre in, prikkelde mijn nieuwsgierigheid voldoende om naar het album te luisteren.


Direct bij eerste beluistering blijkt dat de vanuit Long Beach, California, opererende singer-songwriter een heel bijzonder album heeft gemaakt. Raye Zaragoza is zelf ook een bijzonder geval. Ze heeft Japans, Mexicaans en Native-American bloed maar groeide op in de Verenigde Staten. De zoektocht naar haar eigen identiteit is een van de belangrijke onderwerpen op Woman In Color, maar Raye Zaragoza geeft ook haar ongezouten mening over de Amerikaanse samenleving, zeker wanneer het gaat om de rechten van mensen met een andere afkomst en is verder een fervent voorvechtster van een gelijke positie voor man en vrouw. In tekstueel opzicht is Woman In Color een ijzersterk album waarmee de jonge Amerikaanse singer-songwriter in de voetsporen treedt van de protestzangers en zangeressen uit de jaren 60. Woman In Color heeft nog veel meer te bieden dan sterke teksten. Raye Zaragoza beschikt over een bijzonder aangename stem, die de hier en daar stevige teksten op het album niet venijnig uitspuugt maar liefdevol op je afvuurt. Het is een stem die niet alleen aangenaam klinkt, maar ook krachtig genoeg is om het tekstuele geweld op een geloofwaardige manier uit de speakers te laten komen. Het is bovendien een stem die alleen maar mooier lijkt te worden. Hiermee zijn we er nog niet, want Woman In Color is ook nog eens een zeer smaakvol ingekleurd album. In de instrumentatie domineren organische klanken en wordt vaak gekozen voor een vrij ingetogen geluid, maar het is een geluid dat steeds wordt voorzien van mooie versiersels van met name blazers en strijkers. Het is een geluid dat de hand van een producer van naam en faam verraadt. Die producer van naam en faam wist Raye Zaragoza ook te strikken, want Woman In Color is geproduceerd door niemand minder dan Tucker Martine (bekend van onder andere Laura Veirs, My Morning Jacket, The Jayhawks en Tift Merritt). De gerenommeerde producer heeft het tweede album van Raye Zaragoza voorzien van een mooi vol geluid dat zowel invloeden uit de rootsmuziek als uit de singer-songwriter pop bevat.

Raye Zaragoza schrijft niet alleen scherpe teksten, maar ook uitstekende en verrassend veelkleurige songs, die niet alleen lekker in het gehoor liggen, maar je ook steeds weer weten te verrassen. Het zijn songs die flink wat talent verraden, al is het maar omdat het in veel gevallen groeibriljanten zijn. Woman In Color is inmiddels een paar keer voorbij gekomen en het verbaast me dat ik vorig jaar zo weinig heb gelezen over dit album, dat met name door PopMatters op de juiste waarde is geschat. Raye Zaragoza heeft immers een album gemaakt dat anders klinkt dan de meeste andere albums in het genre en het is een album dat bol staat van de belofte. Dat de jonge Amerikaanse singer-songwriter zich uit durft te spreken over al het onrecht in de Verenigde Staten levert nog een flinke stapel bonuspunten op. Raye Zaragoza, onthouden die naam!  

Recensent: Erwin Zijleman

Deeplink: De krenten uit de pop: Raye Zaragoza - Woman In Color

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 4 februari 2021

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex