Projekt Rakija - Pump up the radio   (Waardering Muziekwereld) 9

Projekt Rakija - Pump up the radio

Dit uit maar liefst achttien bandleden rondom de Bosnische gitarist Igor Sekulovic gevormde bonte gezelschap combineert Bosnische volksmuziek met ondermeer rock, reggae, electro en hiphop. Op 12 oktober j.l. verscheen hun nieuwste cd Pump Up The Radio. Met het eerste album Welcome To The Family, dat uitkwam in 2013, verkreeg de band reeds nationaal en internationaal aandacht en hebben ze gespeeld op veel grote festivals en podia, zoals Sziget (HUN), Festival Mundial (NL), Paaspop (NL), Wild Mint Music (RUS), Welcome To The Village (NL), Zwarte Cross (NL), Global (DK), en niet te vergeten tijdens een optreden bij DWDR in december 2013. Project Rakija heeft door deze intensieve optredens langzamerhand meer bekendheid gekregen, maar vooralsnog moeten de bandleden nog wel in hun levensonderhoud voorzien met reguliere banen naast hun muzikale activiteiten.

Het was geen vooropgezet plan van Igor Sekulovic om een band te beginnen. Zeker niet een band, die Bosnische liederen mixt met rock en beats. Tijdens zijn opleiding aan de Rockacademie ontwikkelde Igor zich voornamelijk in de richting van rockgitarist. Hij had toen ook een band die pop- en rockmuziek maakte. Voor de showcase ter gelegenheid van zijn afstuderen aan de Rockacademie gooide hij het roer om. Igor vertelt: “Ik wilde shockeren, iets anders doen. Daarnaast was er de nostalgie naar mijn geboorteland Bosnië.” Via muziekschool de Heraut in Kaatsheuvel leerde hij saxofonist Robert de Kok kennen. Daarna ging het balletje rollen en kreeg de band steeds verder vorm en een flinke uitbreiding. In plaats van te stoppen na het afstudeeroptreden van Igor, ging de band door. En met succes: in 2012 won Projekt Rakija op het Gipsy Festival zowel de jury- als publieksprijs van de Dutch Balkan Blues Contest 2012.

Uw recensent ontving een aantal weken geleden ten behoeve van deze recensie de cd, verpakt in een aantrekkelijk nogal kunstzinnig vormgegeven digipack. Voor de liefhebbers van het eerste uur is na de release een bijzondere box beschikbaar, die naast de cd ook uit een lp (met Augmented Reality app, zeer uniek!!) en een boek bestaat, maar je moet er dan wel snel bij zijn, want ik heb begrepen dat er vooralsnog slechts honderd van deze boxen zijn vervaardigd. Dit maakt het album Pump Up The Radio tot een unieke esthetische release, die bij mijn weten nog zelden eerder is vertoond.

Maar nu de hoogste tijd om mij te richten op de elf tracks van het album. Het feit dat slechts weinigen de woorden en derhalve de tekstuele strekking van de liedjes zullen begrijpen, vormt de vrolijke afwisselende muziek, voorzien van rijk instrumentarium, zo’n groot positief tegenwicht dat de luisteraar het niet als een gemis zal ervaren. De openings-, tevens de titeltrack vormt een mooie introductie van wat er verder nog zal komen. Balkanklanken zijn duidelijk hoorbaar met prominente blazers. Track 2, Dobre Je, is gelardeerd met een hiphop sound in combinatie met een grappige opbouw en gaat op het eind flink los. Up In The Sky is meer verhalend met aanvankelijk een dominerende dupstep, maar ook dit nummer leidt tot een explosief einde. Het nummer Moon Light komt twee maal voor op het album, waarbij de ‘dance-versie’ mij het meest aanspreekt: swingend, pakkend en….met een Nederlands rap erin vermengd. Rustpunt te midden van alle opzwepende nummers is Snijeg Pade, dat enigszins spiritueel aandoet met mooie bouzouki-klanken en ijzersterke vocale harmonieën. Maar dan dient het nummer Kafana zich aan en daarbij kan je absoluut niet stil blijven zitten. Night Game is een vernuftige compositie, zowel mysterieus als aantrekkelijk, ritmisch door de beats.

Liefhebbers van opzwepende dansbare balkanritmes mogen naar mijn mening dit album niet missen in de cd-collectie, maar wel bekruipt mij na diverse luisterbeurten van Pump Up The Radio het sterke gevoel dat je deze opwindende balkanformatie live moet ervaren. De hieronder vermelde concertdata bieden u die mogelijkheid.

 

Paradiso Noord (Tolhuistuin)

Amsterdam, Netherlands, website

Simplon

Groningen, Netherlands, website

013

Tilburg, Netherlands, website

 

Auteur: Fred Pach

Gepubliceerd op Muziekwereld:20 oktober 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex