Pretenders - Hate for sale   (Waardering Muziekwereld) 9

Pretenders - Hate for sale

Ik kan het me herinneren alsof het gisteren is gebeurd: Frits Spits in draaide in zijn Avondspits een nummer dat me meteen aansprak. Dat bleek dus ‘Brass In Pocket’ van The Pretenders te zijn, een op dat ogenblik totaal onbekend nieuw bandje. Het kort daarop verschenen debuutalbum ‘The Pretenders’ bleek een al even geslaagd schot in de roos te zijn met geweldige songs als ‘Precious‘, ‘Kid‘, ‘Stop Your Sobbing’ en ‘Private Life’. Ruim 40 jaar na dato staat de plaat nog altijd fier overeind. Meer albums en hitsingles volgden, daarvoor kun je het beste een verzamelaar van de band rond zangeres/gitariste/songschrijver Chrissie Hynde aanschaffen, bijvoorbeeld ‘The Singles’ uit 1987.

Anno 2020 is Chrissie Hynde nog steeds actief, ‘Hate For Sale’ is het elfde studioalbum, waarop ze samenwerkt met drummer van het eerste uur, Martin Chambers, en twee jongere muzikanten: toetsenist Carwyn Ellis en gitarist James Walbourne, die samen met Hynde het tiental liedjes componeerde. Het nieuwe materiaal doet absoluut niet onder voor eerder werk, te beginnen met de lekkere punky garagerocker Hate For Sale, compleet met grappige aftrapfoutje. Meer stevige archetypische Pretenders-rock is te horen in Turf Accountant Daddy, I Didn’t Know When To Stop, Maybe Love Is In NYC en Didn’t Want To Be This Lonely.
Maar Hynde cs. bieden vanzelfsprekend ook melodieuzere nummers zoals 
The Buzz en het op een reggaeritme gebouwde Ligtning Man. In het verleden kwam Hynde ook met schitterende ballads (Hymn To Her, I’ll Stand By You) en ook dit keer is dat het geval middels You Can’t Hurt A Fool en de georkestreerde pianoballad Crying In Public.

Een legendarische status zit er niet meer in, maar zij die reeds bekeerd zijn tot de parochie van The Pretenders kunnen dit album blindelings aanschaffen, hoewel de nogal korte speeltijd van krap een half uur wellicht een hindernisje zou kunnen zijn.

Recensent: Joop van Rossem

Bron: www.bluestownmusic.nl

Deeplink: https://www.bluestownmusic.nl/recensie-pretenders-hate-for-sale/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 2 november 2020

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex