Pieta Brown - Paradise outlaw  (Waardering Muziekwereld) 8

Pieta Brown - Paradise outlaw

Pieta Brown, de dochter van de Amerikaanse singer-songwriter Greg Brown, debuteerde zon 12 jaar geleden met een aardig maar vooral veelbelovend debuut. 

Ik had eerlijk gezegd verwacht dat Pieta Brown met haar tweede plaat, In The Cool uit 2005, zou doorbreken naar een groter publiek, maar dat gebeurde niet. Toen dat ook niet lukte met het prachtige Remember The Sun uit 2007 raakte Pieta Brown bij mij wat uit beeld. Ten onrechte naar nu blijkt, want de platen die ze sindsdien uitbracht waren zeker niet minder dan die van haar concurrenten en lieten een wat steviger geluid horen. 

Het zijn platen die Pieta Brown nu allemaal weet te overtreffen met Paradise Outlaw, want wat is dit een goede plaat. Paradise Outlaw werd opgenomen in de studio van Justin Vernon (Bon Iver) in Wisconsin en geproduceerd door oudgediende Bo Ramsey. Voor het opnemen van de plaat hadden Pieta Brown en haar muzikale medestanders slechts vier dagen nodig, maar dat is zeker niet te horen. Paradise Outlaw heeft immers een mooi warm geluid en klinkt zeer verzorgd. 

Vergeleken met haar de vorige platen van Pieta Brown laat Paradise Outlaw weer een wat meer ingetogen geluid horen. Dat is een verstandige keuze, want het biedt Pieta Brown de mogelijkheid om wat meer ingetogen te zingen, wat de kwaliteit van haar vocalen ten goede komt. 

Paradise Outlaw is een mooie stemmige plaat vol songs die zich als een warme deken om je heen slaan. De instrumentatie op de plaat is prachtig en biedt volop ruimte aan het gitaarspel van Bo Ramsey en de vele instrumenten die Pieta Brown zelf bespeelt. Paradise Outlaw kent verder gastbijdragen van vader Greg, de al genoemde Justin Vernon en Amos Lee, die samen met Pieta Brown tekent voor een fraai duet. 

Voor de liefhebbers van het wat stevigere werk van Pieta Brown zal Paradise Outlaw misschien wat voortkabbelen, maar ik vind het persoonlijk prachtig. Pieta Brown verrast op haar nieuwe plaat steeds met ontspannen songs en een buitengewoon stemmig geluid. Ze voorziet deze songs vervolgens van ingetogen, soms fluisterzachte, vocalen, die uitstekend passen bij het sfeervolle geluid op de plaat. 

Omdat Pieta Brown net als vader Greg over het vermogen beschikt om songs te schrijven die je meeslepen is Paradise Outlaw een hele sterke plaat geworden. Het is een plaat die Pieta Brown definitief schaart onder de betere vrouwelijke singer-songwriters in het rootssegment en het is bovendien een plaat die laat horen dat Pieta Brown zeker niet minder is dan de meeste van haar soortgenoten. Dat de plaat met bescheiden middelen en in slechts vier dagen werd opgenomen maakt Paradise Outlaw alleen maar krachtiger en bijzonderder. 

Al met al een hele mooie plaat die liefhebbers van vrouwelijke singer-songwriters in het rootssegment absoluut niet mogen laten liggen.

Auteur: Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Deeplink: http://dekrentenuitdepop.blogspot.nl/2014/10/pieta-brown-paradise-outlaw.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 30 oktober 2014

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats