Picidae - It's another wor d.  (Waardering Muziekwereld) 9

Picidae - It's antoher wor d.

Het Noorse duo Picidae wordt gevormd door Sigrun Tara en Eirik Dorsdal. Zij troffen elkaar op de Kristiansand Kulturskole en treden al ruim tien jaar samen op. Itís Another Wor d (de spatie tussen de Ďrí en de Ďdí is overigens geen typefout van uw recensent) verscheen reeds eind 2015 in Japan in het kader van een concertreeks aldaar, maar nu vindt op 10 februari de internationale release plaats en is het schijfje voorzien van nieuw mooi artwork, ontworpen door de Noorse illustrator Oda Valle. Itís Another Wor d. is opvallend genoeg in het langjarig bestaan van Picidae het albumdebuut, want tot dusver verscheen van het duo maar ťťn ep, en dat is alweer bijna negen jaar geleden.

De laatste maanden ontvang ik vaker cd releases uit Noorwegen via platenlabel Pias Records ter promotie en een eventuele recensie en ik kan stellen dat het in eigen beheer uitgebrachte Itís Another Wor d. wel ťťn van de meest verrassende is tot dusver. De toveringrediŽnten van deze muziek zijn vooral het fluwelen trompetspel van Eirik en de verleidelijke zang met opvallende frasering van Tara. Ze gebruiken een inventieve combinatie van elektronica, gitaren, maar ook mindere gebruikelijke instrumenten als lier, autoharp en het Japanse instrument taishŲgoto. Naast de nodige ingetogen stukken, wordt er een aantal opgesierd met bijzondere ritmes, zoals Emmett Hill Meadows en Laponia Insulae. Gelukkig zijn de elf songs in het Engels, wel zo prettig want een tekstboekje ontbreekt helaas in de kartonnen digifile.

Itís Another Wor d. is een intrigerend album, met de nodige afwisseling in (tempo)wisselingen, ritmiek en stemmigheid en heeft op mij een diepe indruk achtergelaten. Ik hoop dat een tweede album van Sigrun en Eirik niet zo lang op zich zal laten wachten, alsmede dat zij op een toekomstige buitenlandse tournee ook Nederland zullen aandoen.

Auteur: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 7 februari 2017

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex