Philip Kroonenberg - The Therapist  (Waardering Muziekwereld) 9

Philip Kroonenberg - The therapist

Een nieuw album van Philip Kroonenberg is altijd een feest, maar na zijn fabuleuze vorige album “Some more times” dat overal met veel enthousiasme werd onthaald, rijst de vraag of het mogelijk is om een minstens zo goed album te creëren. De kracht van het vorige album lag vooral in het sterke persoonlijke verhaal dat eraan ten grondslag lag. Dat raakte iedere luisteraar bij het voorstellen van het album in Den Haag hield ik het niet droog. Genoeg hierover en op naar het nieuwe album “The Therapist”, een titel die verwijst naar het beroep van Philippe naast muzikant. Verrassend is de aanwezigheid van zowel een blazerssectie als een strijkerssectie, vooral het laatste is nogal ongebruikelijk in het oeuvre van Philippe, maar het pakt uitstekend uit. Verder zijn de oude getrouwen die ook op het vorige album speelden weer aanwezig. Reyer Zwart is te horen op basgitaar, contrabas, mandoline, banjo, lapsteel, slide, Fender Six, el. en akoestische gitaar, harmonium, piano en keyboard, bovendien schreef hij de arrangementen voor de strijkers en blazers en samen met Frans Hagenaars produceerde hij het album. Jeroen Kleijn speelt drums en percussie en ook Phillip’s dochters zijn weer aanwezig, Patsy is te horen in de koortjes, Dunja speelt piano en Lynn keyboard.

Zoals altijd vertellen de nummers kleine verhaaltjes met als rode draad verbazing over het wel en wee van de mens, verpakt in aanstekelijke muziek. Het album begint met “I Got a Line” (I got a line, I got a chord, You got a story, That’s got to be told, I got a line, That you can hold) hier is ook de complete blaassectie te horen die het nummer een flinke vaart geven. Strijkers en trompet zijn te horen in het ijzersterke “Hybris” (oud Grieks voor overmoed) een typisch Kroonenberg nummer met een boodschap: je kunt de mensen een miljoen keer waarschuwen maar het maakt geen verschil, de mensheid geeft niks om de wereld, alles wat we doen is het vernietigen etc. En dat niet in mineur maar met een vrolijk huppelend ritme, topnummer, de strijkers en de iele trompet zorgen voor een huiveringwekkend sfeertje, top. In “Shivers” zorgt dochter Patsy voor een aandoenlijk achtergrondkoortje. “Friend” gaat over onvoorwaardelijke vriendschap, ook hier weer zo’n typerend Kroonenberg sfeertje waarin de strijkers een echte verrijking vormen. “Ticket to paradise” is een prachtige ode aan de liefde dat ook op Some more time had kunnen staan , alleen zijn er hier blazers te horen, die overigens een prima rol spelen.

“Good casting” zorgt weer voor kippenvel, een prachtige ballad met sfeervol strijkwerk. Het tempo vliegt omhoog in “Walking in the wind” het zou een jig kunnen zijn uit de Ierse volksmuziek, een vrolijk dansnummer. Een fraaie quote uit “Baseball Hat”: Bad news hit like a baseball bat, let’s be quiet a while and accept the fact, waar haalt hij het vandaan, een literator deze Philip. Met “Tiny little enemy” vind hij een fraaie metafoor het vluchtelingen probleem, “Tiny little enemies that’s what we have become in search for brand new remedies so we can carry on doing what we’ve done”. Dat is de kracht van dit album, inhoudelijk diepgravende teksten verpakt in heerlijke muziek, zo ook in “Surprise” waarin je langzaam meedeint op de melodie en onderwijl de tekst tot je neemt. Begeleid door een gestreken cello brengt Philip uitkomst in “The Therapist”, this is what I do and I’m glad I can, I’m gonna keep on doing it until the very end. Een fraai einde van een wederom uitermate geslaagd album en dus kan de conclusie luiden dat Kroonenberg en zijn muzikanten erin zijn geslaagd weer een muzikaal juweeltje toe te voegen aan zijn oeuvre, hopelijk zullen de hersendode muziek samenstellers van de radio-omroepen dit album eens in de ether te laten horen.

De strijkers op dit album zijn The Dutch String Collective: Marijke de Bruijn (viool), Jacob Plooij (viool), Laure van der Stoep (altviool) en Jos Teeken (cello). De blazers zijn: Jan Kooper (alt, tenor en baritonsax), Jos van den Heuvel (trombone en bastrombone), Gerben Klein Willink (trompet). Joost van Es speelt viool op “Friend” en “Walking in the wind”.

Recensent: Jan van Leersum

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 23 oktober 2022

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex