Peter Blachley - Nevada sky   (Waardering Muziekwereld)

Peter Blachley - Nevada sky

Wat is er verkeerd aan een leuke, sterk klinkende country-cd? Niets toch? Maar er bestaat nog steeds een grote misvatting van wat countrymuziek anno 2015 eigenlijk is. Uiteraard hebben we daar grote voorbeelden van zoals bv. een Dolly Parton, Dwight Yoakam of zelfs een Vince Gill om er maar enkele te noemen. Maar er is ook een groot deel C&W-artiesten die misschien niet zoveel bijval hebben zoals genoemde iconen en dan denk ik hier uiteraard aan mijn favoriet Collin Raye. Peter Blachley mag ik nu gerust aan mijn lijstje van favorieten toevoegen. Met deze ‘Nevada Sky’ was het voor mij een eerste, doch leuke kennismaking, de man weet hoe hij sterke C&W getinte muziek moet maken.


Peter Blachley is niet alleen muzikant maar ook een fotogalerieuitbater en maakte tal van videoclips. Hij werkte met ondermeer de Stray Cats, George Thorogood en Duran Duran. Hij was 10 jaar directeur van het Marketing en Production dept. bij Capitol/EMI. Wanneer hij 50 wordt start hij zijn eigen fotogalerie waar voornamelijk foto’s uit de rockwereld hangen. Dit doet hij samen met partners Richard Horowitz en de iconische Woodstock- en Laurel Canyon-artiestenfotograaf Henry Diltz. In 2001 start hij de ‘Morrison Hotel Gallery’ op waar we ook een portfolio over Bob Dylan terugvinden. Hij runt deze galerie nog steeds, met affiliaties in Europa, Azië en Australië.


Voor de opname van dit aangename schijfje trok hij samen met enkele muzikanten richting Saltland Studios, Brooklyn en onder het alziend oog van Felix McTeigue kregen zijn songs vaste vorm. In de studio werd hij bijgestaan door Fiona McBain (vocals), Chris Masterson (The Mastersons - gitaar), David Mansfield (ex-Bob Dylan - gitaar, mandoline), Byron Isaac (Levon Helm Band - bas), Jeff Hill (bas), Luis Guzman (Martha Gomez - bas) en Jeff Kazee (Southside Johnny & The Asbury Jukes - keys). Peter bespeelt de akoestische gitaar, maar laat zich ook gelden op de zwart/witte ivoren toetsen. ‘Nevada Sky’ bevat 9 eigen nummers en slechts één cover, nlamelijk ‘I Call Your Name’ van de eveneens veel te vroeg overleden singer-songwriter Willy DeVille.


Met ‘Big Old Train’ wordt meteen sterk gestart; de inspiratie voor deze compositie vond Peter toen hij en zijn verloofde per trein de US doorkruisten. Luister vooral naar de sterke maar zeer melodieuze gitaaruithaal. De inspiratie voor ‘Love Is Eternal’ haalde Peter uit het dagelijkse leven, meer bepaald wanneer familieleden en/of goede vrienden het tijdelijke voor het eeuwige inwisselen. Niet iedereen kan, zoals Peter, met dit soort zaken omgaan omdat ze soms te emotioneel geladen zijn. In ‘Love Is Eternal’ vind je de nodige inspiratie om met zo’n situatie om te gaan.
‘Like Music, Like Fire’’s initieel concept was een liefdesballade, maar in de studio bedachten ze zich en nu krijgen een ietwat meer uptempo song dat naar een Stax-groove neigt. Het Willy DeVille-nummer krijgt hier wel een nieuw fris jasje om en geloof me, DeVille zal zich zeker niet in zijn graf omdraaien. Maar het nummer dat het bij me deed is het gracieuze ‘Soho Sunday Morning’. Sterke fingerpicking en knappe mandolineklanken vullen je huiskamer. Dat Soho, NY voor velen een nest van inspiratie was en is, dat maakt Peter hier zeer duidelijk. Dit liedje gaat over een jong meisje dat zijn galerie binnenstapte, sloeg haar gade maar toen ze weer wegging begon een vreemd gevoel aan Peter te knagen. Ze liet een vreemde, mysterieuze indruk op hem achter. Met ‘I Was Dreaming’ krijgen we een leuk nummer met iets meer vaart. Deze song begon eigenlijk als een droom over een meisje waar hij mee uitging tijdens zijn schooljaren. Maar denk eraan vooraleer je een oude geliefde zou terugzoeken: dromen zijn bedrog! Nog meer vaart wordt gezet in het meer rockende ‘Summer Love’ dat zijn oorsprong vond in de periode dat Peter naar Sydney, Australië afreisde om een tentoonstelling te organiseren. En met het schitterende ‘Nevada Sky’ komt een einde aan al dit moois.


‘Nevada Sky’ is een wel doordacht schijfje met leuke songs die hun roots vonden in de levenswandel van een man die zijn job bij een platenlabel wisselde voor die van muzikant. Dat Blachley beschikt over het nodige talent, wordt ons hier wijd uitgesmeerd. Een toffe schijf!

Auteur: Alfons Maes

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: http://www.keysandchords.com/album-review-blog/peter-blachley-nevada-sky

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 14 juni 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex