People vs Larsen - Loving losing   (Waardering Muziekwereld)

People vs Larsen - Loving losing

Tom Larsen is de frontman van ‘People Vs. Larsen’ (PVL), een band met een naam, die klinkt alsof je verwikkeld bent in een rechtszaak. Al ruim vier jaar lang biedt PVL een innovatieve stem in de indie  blues muziek scenes in New York en hebben ze zich gevestigd, als één van de "beste live bands" in NYC. PVL’s stijl is een muzikale ervaring, die blues, rock, jazz en indie muziek verenigt.

Loving Losing is PVL’s volwaardige debuut studioalbum dat aanvang dit jaar uitgebracht werd. Eerder zijn Loving Losing (2015) en Hard Time Killin’ Floor Blues (2012) als singles en Loving Losing (2012) als EP (met 7#) uitgebracht. De band bestaat uit Tom Larsen (zang, gitaar), Dylan Shamat (bas) en Dave Tedeschi (drums). Larsen’s gitaartechniek is erg technisch, zijn aanpak hedendaags en fris, waarbij stijlen gemengd worden. Aan het tweede album werkt ook orgelist Todd Caldwell (CSN) mee. Verder moeten we ook nog de gasten Michael Valeanu (gitaar), Wayne Tucker (trompet) & Bill Todd (bariton sax) vermelden.

Je zal als je Loving Losing voor het eerst hoort, blues, jazz en wat R&B horen en, pas bij het opnieuw luisteren, meer Larsen’s stem ontdekken. PVL wordt gezien als een indie-/ bluesband, waar je gerust jazz aan deze fusion mag toevoegen. De nummers zijn hedendaags, toegankelijk, heel genietbaar, maar vooral, door het samenspel, vrij uniek. Alle nummers op het album zijn sterke nummers. Ik noem onder andere het gedreven Ten Years After-achtige One More Time - de titel song, het prachtige Aaron Neville-achtige liefdeslied Loving Losing en Good Thing, een gitaar (Tom Larsen) vs. orgel (Todd Caldwell) slow, die grenst aan het onaangename, maar intrigerende. Het virtuoos intieme Josephine is een fundamentele blues, met een knipoog naar Keb’ Mo’, Eric Bibb en/of misschien Taj Mahal. Come Home Baby (Take Me Home Baby) is pure Delta Blues, met Larsen solo op akoestische slide gitaar. Beschouw het als de klaagzang van een eenzame man. Big Leg Woman valt op door het funky ritme en het psychedelische Stay All Night / I Got To Try Out door de inbreng van trompettist Wayne Tucker en saxophonist Bill Todd. Het aangrijpende When I Call You gaat de afsluiter vooraf. I Tried To Quit You Baby is op de eerste plaats heel bluesy, waarbij jazzy accenten de orgelgrooves aanvullen.

Met Loving Losing is People Vs. Larsen er in geslaagd aan de traditionele blues een frisse en hedendaagse draai te geven en grenzen te verleggen. Voor mij was de band verassend  “nieuw”, maar vooral erg innovatief zonder de essentie van de muziek geweld aan te doen.

Auteur: Eric Schuurmans

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/index.html?http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2016/JULI1/CD28.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 16 maart 2017

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex