Particle Kid - Particle Kid (Waardering Muziekwereld)

Particle Kid - Partice Kid

Het album Particle Kid is de debuutplaat van Particle Kid, een in Los Angeles residerende singer-songwriter en visueel artiest die op zijn officiële paspoort de naam J. Micah Nelson heeft staan. Hij is soms ook een gitarist in de band van Neil Young, is lid van de folk-punkgroep ‘Insects vs. Robots’ en samen met zijn broer Lukas Nelson ook van de surfrock spelende formatie ‘Promise Of The Real’. Sporadisch speelt hij ook mee bij optredens van zijn vader, de countrylegende Willie Nelson. Het was wellicht omwille van deze beroemde naam en om ongewenste vergelijkingen te vermijden dat hij verkoos om zich achter een pseudoniem weg te moffelen.

De negen nummers op dit eerste album zijn goed voor een bijna vijftig minuten durende cocktail van moderne jazz, folk, funk, americana en rockmuziek. Belangrijk voor Particle Kid is dat er altijd wel één of andere experimentele melodie onder de positivisme uitstralende nummers geplaatst wordt. Met songs die vaak tussen de 5 en 7 minuten duren, lijkt het ons echter minder waarschijnlijk dat we Particle Kid snel in één of andere hitlijst zullen zien opduiken.

De openingstrack is een intimistische akoestische ballad Forever Friend waarop Micah Nelson zelf op zowel akoestische en elektrische gitaar als op piano speelt. In het experimenteel klinkende Slips Away zit al heel wat meer instrumentatie en het mysterieuze The Ocean (zie video) is de meest commercieel klinkende song die als eerste single uit dit album wordt gelanceerd. Dreamer, Leaving, Drone Love en Wheels met een geïntegreerde ‘sample’ uit het audioboek van Tolkien’s verhaal “The Hobbit” bevinden zich in hetzelfde experimentele muzikale vaarwater. Give It All Back is luide, door elektrisch gitaargeweld overheerste punkrock en de 7 en halve minuut durende afsluiter The River is een kakofonie van geluidsexperimenten die gebundeld werden tot een progressieve folkrocksong.

Deze op de eerste ep Shapes volgende debuutplaat van ‘Particle Kid’ is geen gemakkelijk in het gehoor liggend album en wie hoopt om er werk in de lijn van zijn vader terug te kunnen vinden, die is er al snel aan voor de moeite. Micah Nelson experimenteert daarvoor nog teveel met teksten en met allerlei instrumenten, maar dat hij talent heeft als singer-songwriter is wel al duidelijk en dat zal hij misschien binnenkort wel in een tweede album komen bevestigen.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/index.html?http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2017/JULI1/CD51.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 1 oktober 2017

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex