Oh Susanna - A girl in theen city  (Waardering Muziekwereld) 8

Oh Susanna - A girl in teen city

“Here’s my story of a girl in Teen City,” valt Suzie Ungerleider op de binnenkant van het hoesje van haar nieuwe cd meteen met de deur in huis. En in grote lijnen blijkt het daarbij te gaan om haar eigen verhaal. Dat van haar jonge jaren in de naar haar normen veel te rustige havenstad Vancouver in British Columbia. Dat van een zoektocht. Van er achter proberen te komen wie je nu eigenlijk bent door iets trachten te zijn wat je net niet bent. En dat tegen een achtergrond van punk en new wave. Veel van Ungerleider’s verhalen komen daardoor nogal bekend voor. Ook al waren we zelf al wel enkele jaartjes ouder bij het begin van de eighties.

Onder de productionele hoede van haar landgenoot Jim Bryson gidst Suzie Ungerleider ons door twaalf Canadiana-liedjes die als het ware de perfecte soundtrack vormen voor onder de film van haar leven in de prille jaren tachtig. We worden samen met haar verliefd, drinken er wel eens eentje teveel, weten ons hart ook weer gebroken en slijten zo menig moment in het gezelschap van vrienden. En dat op de meest uiteenlopende plekken.

Een pril intiem momentje wordt gedeeld in het kwetsbare The Darkroom At The School, een stapje in de wereld voorbereid in het zacht rockende Getting Ready, een concert van de Canadese hardcore punkers van D.O.A. met de nodige weemoed herdacht in Tickets On The Weekend. Walked All The Way Home doet op verstilde wijze het relaas van een eenzame nachtelijke wandeling naar huis, Waiting For The Blossoms bruist in al z’n eenvoud van de jeugdige sehnsucht en Thunderbird – het misschien wel allermooiste liedje van allemaal hier – laat ons getuige zijn van de door een jong stel gedeelde passie voor een wagen. “I didn’t wanna be your girl, just drive me round the world or down the block’ll do just fine,” aldus Ungerleider daarin onomwonden. Ook heel erg mooi: My Old Vancouver. Daarin geeft onze protagoniste zoveel jaren later toe, dat haar thuishaven “wasn’t so grey” after all. De tijd heeft z’n job dus duidelijk gedaan.

Al bij al een uitzonderlijk mooie terugblik op een jong leven zoals we dat op de één of andere manier allemaal wel hebben gekend. En dat schept natuurlijk een zekere band.

Bron: www.ctrlaltcountry.be

Deeplink: http://www.ctrlaltcountry.be/Pagina1.htm#OhSusanna

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 9 april 2017

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex