O'G3NE - We got this  (Waardering Muziekwereld) 7

O'G3NE - We got this

Op 30 september verscheen het langverwachte debuutalbum van O'G3NE. En laat ik maar met de deur in huis vallen: ik had meer verwacht van hun debuut. Ik zag een paar maanden geleden de bui al enigszins hangen toen bekend werd dat er op het album slechts acht nummers + n bonusnummer zouden komen. Nu gaat kwaliteit altijd voor kwantiteit, dus ik had nog stille hoop dat die acht - overigens wel nieuwe - nummers het debuutalbum ondanks de nogal korte speelduur naar een hoog niveau zouden tillen. Dat is naar mijn mening helaas niet volledig gelukt, er had veel meer ingezeten. In diverse interviews geeft O'G3NE overigens wel een motivering om niet te kiezen voor meer tracks: bij beluistering van cd's van andere artiesten constateren zij vaak dat er minimaal drie nummers zijn die niet niet zo boeien en als opvulling worden gebruikt. Daarin schuilt een kern van waarheid, die echter naar mijn mening niet had hoeven gelden voor O'G3NE.

Maar voordat ik mijn kritische kanttekeningen verder ga uitdiepen eerst een flinke alinea met positieve geluiden. Laat er geen misverstand over bestaan: ik ben sinds ik zon twee jaar geleden OG3NE voor het eerst zag tijdens The Voice of Holland een groot fan van de dames. Zij staken met kop en schouders uit boven hun medekandidaten in die talentenjacht en wonnen dikverdiend. Niet voor niets viel hun al in december 2014 de eer ten deel om op deze site te worden benoemd tot Artiest van de Maand. Afgelopen zomer schitterden de dames in het programma De Beste Zangers Van Nederland. Maar liefst 2,6 miljoen mensen hebben OG3NEs vertolking van Clown van Emeli Sand op YouTube bekeken (de clip vind je onderaan). Na die uitzending van De Beste Zangers kwam OG3NE met deze prachtige emotionele vertolking op nummer 1 in de iTunes Top 40. Duizenden mensen reageerden, waaronder Sand zelf!  Lisa, Shelley en Amy beschikken niet alleen individueel over prachtige vocalen, maar hun groepsgeluid zorgt bovendien voor een unieke close harmony-sound, vaak gelardeerd met je reinste vocale acrobatiek qua meerstemmigheid die zijn weerga niet kent in de muziekwereld. Ik heb tot twee keer de wereldberoemde blogger Perez Hilton via een e-mail benaderd om hem te wijzen op de unieke sound van OG3NE onder toezending van diverse YouTube-links, echter helaas zonder resultaat. En dat is zonde, want Perez heeft tijdens de meest recente Voice wel Jennie Lena opgehemeld via zijn blog. Ik wil er maar mee aanvoeren dat ik de dames een warm hart toedraag, maar als cd-recensent moet je nu eenmaal wel kritisch een album beoordelen. En dat is voor deze recensie best wel een lastige klus geworden.

En tja, dan nu de kritische noten. Er staan, zoals reeds gememoreerd, acht nieuwe popsongs op het album, allemaal in Londen opgenomen en geschreven door zowel nationale als internationale songwriters. Het zijn merendeels uptempo nummers en bij de meesten mis ik diepgang qua arrangement en melodielijn; nogal vlak klinken minimaal vier van de acht songs in weerwil van het feit dat ze het goed zullen doen in de discotheek. Vocaal is een totaal ander verhaal. De dames zingen zoals we mochten verwachten de sterren van de hemel. Een drietal nieuwe nummers kunnen mij als totaalplaatje voldoende bekoren. Dat geldt voor track 4, All Over Again (mijns inziens wel het beste nummer van het album en sterke kandidaat voor een eerstvolgende single), Wait A Minute (5) en Hold MeTight (7). In deze nummers komen de vocale kwaliteiten van OG3NE het best tot hun recht en ontstond er bij mij wel een prettig gevoel van herkenning in relatie tot het vroegere werk. Daarnaast heeft de eerste albumsingle Love You First de nodige hitpotentie, hoewel het in feite een simpel popdeuntje is. Als bonustrack is gekozen voor Take The Money Around And Run, de hitsingle van een half jaar geleden. Een prijsnummer, vol met pakkende vocale hoogstandjes. In de schoenen van hun producerduo Aerials zou ik echter hebben gekozen voor twee (andere) bonustracks, namelijk het al eerder geprezen Clown en het geweldige nummer Sing (ook uit de Beste Zangers), dan had de cd tien tracks geteld, qua speelduur wat langer dan de huidige magere 29 minuten, met in ieder geval twee extra nummers van absolute wereldklasse. Naar mijn mening een gemiste kans om het album op te krikken naar een hoger niveau. Het schijfje is verpakt in een stijlvolle kartonnen digifile, waarop de dames op de frontcover nogal ernstig in de camera kijken. Er is ook een inlay bijgevoegd met op alle 4 pagina's foto's van Amy, Lisa en Shelley, welke ruimte wel ten koste gaat van de lettergrootte van de songteksten, overigens wel fijn dat deze beschikbaar zijn.

Als eindwaardering voor het album kom ik toch nog uit op een heel dikke voldoende. Dit is niet alleen te danken is aan de superbe zangkwaliteiten van O'G3NE maar met name aan de uitstekende sound engineering; ik verkeerde de afgelopen dagen in de gelukkige omstandigheid om de cd (opnieuw) diverse keren te beluisteren via hoogwaardige geluidsapparatuur hetgeen de eindwaardering op het laatste moment nog met een half puntje verhoogde. Daarnaast is het ook een pluspunt dat de cd in ieder geval acht nieuwe nummers telt. Dat is zeker prijzenswaardig, want de verleidelijke makkelijke weg voor winnaars van een talentencompetitie is vaak om op een debuutalbum te opteren voor diverse covers. We Got This schoot overigens afgelopen week vanuit het niets naar nummer 1 in de GfK Dutch Album Top 100 en dat is nog zelden vertoond.

Het moet wel vreemd lopen voor OG3NE als er geen geweldige, wellicht internationale, toekomst in het verschiet ligt. Ik hoop dan ook dat ze ons land volgend voorjaar zullen gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Kiev, want als n ding als een paal boven water staat: live blazen de dames van OG3NE iedereen van het podium wat betreft vocale zuiverheid en zangtechniek (hoewel bij het ESF in de praktijk helaas andere maatstaven gelden). Verder ziet het er nu al naar uit dat hun theatertour Three Times A Lady een klinkend succes gaat worden.

Het is te hopen dat OG3NE niet uitsluitend een fantastische live-act blijft, maar in de toekomst een studioalbum gaat afleveren met meer afwisseling en diepgang dan het debuut. En graag ook met wat langere speelduur, want het mag voor O'G3NE geen probleem vormen om tien tot twaalf geschikte nummers te vinden waarvan geen enkele hoeft te worden bestempeld als opvulling.

Auteur Fred Pach

(Muziekwereld)

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 11 oktober 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex