Nikki Lane - Highway queen   (Waardering Muziekwereld) 8

Nikki Lane - Highway queen

Nikki Lane werd met het lichtjes fantastisch en enige hulp van producer Dan Auerbach gerealiseerde All Or Nothing een flink eind op de weg gezet. Nikki zat deze keer zelf in de producersstoel, samen met haar vriend Jonathan Tyler die mee het ritme aangeeft op akoestische gitaar. Het duo dat tussen studio’s in Dallas en Nashville pendelt  kan overigens op  bijdragen van gereputeerde snarenvreters en twangmasters als Kenny Vaughan en Ryan Ake rekenen.

De zelfbewuste cowgirl houdt, ver voor zich uitstarend, een uit de kluiten gewassen longhorn onder de knoet in de prairie. “Seven hundred thousand  recknecks, no there ain’t no one gonna make me stop” zo luidt het zelfverzekerde refrein van de openingssong waarbij uitgelaten ‘yippie k jays’ niet van de lucht zijn. “A woman out there with black hair en tight blue jeans and long black hair, she’ll come to play but she won’t stay”, het personage in de titelsong Highway Queen is wellicht de rebelse Lane zelf. De flamboyante manier waarop ze zich ongeremd in het op een hamerende Jerry Lee Lewis piano geënte Jackpot smijt, werkt uiterst aanstekelijk, Viva Las Vegas , zou er dan toch een King in de buurt zijn? Het tempo wordt even teruggeschroefd in Companion waarin Lane met haar rauw krassende zang  bij momenten in de voetsporen van Wanda Jackson trippelt op een tikkend gitaartje en smartelijk koortje. Echt veel emotie laat de zangeres niet toe, in Foolish Heart en Send The Sun stelt ze zich even wat kwetsbaarder op maar het is eerder van vrijblijvende aard in tegensteling tot de muziek van de zangeres, die onveranderlijk imponeert. Zo komt ze met Big Mouth, een verhaal over een door hardnekkige roddels van een rivale getergde vrouw in een besloten leefgemeenschap, komt niet alleen met die typerende countrysnik dicht in de buurt van Loretta Lynn.

Op haar eerste langspeler verknipte Lane al onbeschroomd en deskundig, ze is niet voor niets een getalenteerde  modestyliste en ontwerpster, een interpretatie van Waters’ Can’t Be Satisfied tot een potente roadhouse countryrocker. Het naar de bluespionier getitelde Muddy Waters is een sfeervolle ballade die met fraaie pedalsteel letterlijk naar heldere wateren meandert. De adembenemende hartenbreker Forever Lasts Forever, een hartverscheurend en tegelijk hoopvol duet met  levenspartner Ryan Tyndell, vormt een prachtige afsluiter. Nikki Lane profileert zich als onbetwiste Koningin van de snelweg die rechtstreeks naar Nashville leidt.  

Auteur: Cis van Looy

Bron: www.writteninmusic.com

Deeplink: http://www.writteninmusic.com/roots/nikki-lane-highway-queen/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 9 maart 2017

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex