NiCad - For the good (Waardering Muziekwereld) 8

NiCad - For the good

De multinationale experimentele rockformatie NiCad is in 2004 opgericht in Den Haag toen vijf jonge internationale studenten elkaar ontmoetten op het Haags Koninklijk Conversatorium. De formatie vormde snel een eigen unieke stijl door het integreren van hun muzikale achtergronden gevormd door hun opvoeding in Japan, IsraŽl, Chili, Amerika en Duitsland. Met live optredens op basis van stevige rock waarbij gebruik gemaakt wordt van eigen gebouwde elektronische instrumenten, geleid door charismatisch zanger Kyle Timon Dukes, zet NiCad een dynamische show neer op het podium die het publiek fascineert en raakt.

Binnen een maand na hun eerste optreden, stond NiCad voor 175.000 mensen te spelen op het muziek festival Parkpop. Sinds hun eerste cd, 'Everyday I Grow', werd uitgebracht door Dying Giraffe Recordings, in 2006, heeft NiCad in clubs, zalen, festivals, en op radiostations door heel Nederland, BelgiŽ, Frankrijk, Duitsland, Amerika en IsraŽl opgetreden. In juli 2008, kwam hun tweede album, 'The Hill' uit welke tot 'Beste Haagse plaat van 2008' werd uitgeroepen door de Haagse Pop journalistiek. In hetzelfde jaar, won NiCad de eerste prijs van de GPZH competitie, wat de band een wijdere bekendheid opleverde door ze op de podia van de grotere muziek festivals van Nederland neer te zetten. Verder in 2008, schreef en speelde NiCad het numer Wacka samen met de Arabische band, Group L'Ambiance, waarmee ze de eerste prijs wonnen op de "Check Mo!" cross-over competitie.

In de herfst van 2009, tourde NiCad door het noorden van de Verenigde Staten waar ze speelden in zalen van Webster Hall, New York tot een openluchtpark in Indianapolis. Tijdens de tour was de band ook uitgenodigd door het College van William and Mary te Williamsburg om gastlessen te geven over muziek, compositie en live performance. Terug in Nederland werd NiCad verwelkomd door een aanbod van Crossing Border om in maart weer naar Amerika te gaan, ditmaal als ambassadeurs voor Haagse muziek op het SXSW showcase festival in Austin, TX.

For The Good

Op 29 april 2013 presenteerde de band in theater Korzo, Den Haag, haar nieuwe album For The Good. Lees hier de zeer positieve recensie op 3voor 12. Van bandlid Josef Rebbe ontving ik vorige maand het schijfje in een kartonnen hoesje met het verzoek er een recensie aan te wijden op Muziekwereld.

Laat ik de bandleden even voorstellen: Kyle Timon Dukes (lead vocal en acoustic guitar), Satoshi Shiraishi (vocal/electronics), Josef Rebbe (keyboard), Roberto Garretůn (bass/guitar) en Augustas Baronas (drums).

Na de eerste luisterbeurt kon ik vaststellen dat ieder nummer opnieuw een verrassende ervaring opleverde vanwege de verschillen in muziekstijl en arrangementen.

De eerste track Quaker Gun is een goed uitgebalanceerde pop/rocksong, maar absoluut geen voorbode voor de volgende 10 nummers. In To The Bone wordt het tempo opgevoerd met scherpe vocalen en gierende gitaren, maar het is beslist geen doorsnee hardrocknummer. De titelsong brengt de luisteraar vervolgens weer in rustiger muzikaal vaarwater (leuk popdeuntje) en zo wisselt het ene na het andere nummer elkaar af met de reeds genoemde grote verschillen. Het is enerzijds boeiend, want de luisteraar krijgt geen kans de aandacht te laten verslappen, maar anderzijds heb ik wel het gevoel dat NiCad nog verder zal moeten groeien naar een vaster muzikaal concept om zodoende de kans op een grotere schare vaste fans te vergroten..

Dat neemt niet weg dat For The Good een boeiend album is van een vanuit Den Haag operende band met een in alle opzichten uiterst internationaal karakter. Dat geldt niet alleen voor de bandleden, maar zo is het album opgenomen en gemixt in Beer Sheva, IsraŽl en gemasterd door Mike Marsh in Londom, UK.

NiCad is een rockband die blijvend voor de verdere toekomst aandacht verdient en zal voor de korte termijn gedurende de hele maand juli prominent in de belangstelling blijven op Muziekwereld als Artiest Van De Maand.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 11 juni 2013

Listen tracks

Video

Website

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats