Neko Case - Hell-on  (Waardering Muziekwereld) 9

Neko Case - Hell on

Neko Case was vorig jaar nog te horen op de meest recente plaat van het Canadese sterrencollectief The New Pornographers en tekende het jaar ervoor samen met k.d. lang en Laura Veirs voor het goed ontvangen debuut van case/lang/veirs. Voor haar laatste soloplaat moesten we tot voor kort terug naar het al weer uit 2013 stammende The Worse Things Get, The Harder I Fight, The Harder I Fight, The More I Love You, maar gelukkig is de oorspronkelijk uit Alexandria, Virginia, afkomstige singer-songwriter terug met een nieuwe plaat.

Hell-On is een ambitieus klinkende plaat, die hier inmiddels al een aantal weken met grote regelmaat uit de speakers komt. De ambitie zie je terug in de imposante gastenlijst waarop onder andere de namen van Beth Ditto, Kelly Hogan, Mark Lanegan, A.C. Newman, Joey Burns en John Convertino (Calexico) en natuurlijk de namen van k.d. lang en Laura Veirs prijken, maar blijkt misschien nog wel meer uit de keuze voor producer Björn Yttling (Peter Björn & John), die zijn credits tot dusver vooral verdiende in de pop. Het is een verrassende keuze, maar het is een keuze die geweldig uitpakt. Hell-On is voorzien van een verrassend veelzijdig en veelkleurig geluid en het is een geluid dat vol zit met verrassende accenten. Het is een geluid dat nieuwsgierig maakt, maar het is ook een geluid dat de nieuwe songs van Neko Case veel glans geeft. Neko Case wordt tot dusver vooral in het hokje Amerikaanse rootsmuziek geduwd, maar was altijd al niet vies van uitstapjes buiten de gebaande paden. Ook Hell-On past zeker niet alleen in het hokje Amerikaanse rootsmuziek, maar verrast met een fraai en vaak wat broeierig geluid dat citeert uit een aantal decennia popmuziek. Nog niet eerder was een plaat van Neko Case zo smaakvol en avontuurlijk ingekleurd en dit voorziet haar songs niet alleen van veel kracht, maar ook van een extra dimensie. Neko Case heeft de tijd genomen voor haar nieuwe plaat en dat is te horen. Hell-On bevat een serie geweldige songs en vertelt ook nog eens mooie en bijzondere verhalen. Het sterkste wapen van Neko Case is vooralsnog niet eens benoemd en dat is natuurlijk haar stem. Ook op Hell-On imponeert de Amerikaanse singer-songwriter weer met een stem die alle kanten op kan en zowel ingetogen en gevoelig als soulvol en krachtig kan klinken en hier en daar fraai wordt ondersteund in duetten. Het geeft de songs op de plaat een volgende boost, waardoor Hell-On zich makkelijk schaart onder de betere platen van Neko Case en onder de beste platen van het moment.

In het oeuvre van Neko Case is Hell-On op het eerste gehoor een wat atypische plaat en het is een plaat die me wel wat doet denken aan het beste van de helaas veel te vroeg overleden Kirsty MacColl, die gelukkig een aantal geweldige platen heeft nagelaten. Het is een volgend compliment voor een plaat die de afgelopen weken niet alleen een graag geziene gast was, maar die in die afgelopen weken ook nog eens heeft laten horen over de nodige groeipotentie te beschikken. Prachtplaat dus van deze geweldige zangeres en songwriter.

Auteur: Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Deeplink: http://dekrentenuitdepop.blogspot.com/2018/06/neko-case-hell-on.html


 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 19 juli 2018

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex