Nani - Andalusian brew (Waardering Muziekwereld) 9

Nani - Andalusian brew

De IsraŽlisch /Marokkaanse zangeres Noam Vazana, alter ego Nani treedt in de voetsporen van Sefardische zangeressen als Yasmin Levy en Mor Karbasi en doet dat op een geheel eigen manier. Ze studeerde aan het conservatorium van Amsterdam. Ze bracht in 2011 haar eerste album uit: Daily Sketch dat binnen de muziekwereld heel goed werd ontvangen. Dat gold ook voor Love Migration.

Op 23 september vorig jaar presenteerde ze haar nieuwe album Andalusian Brew in Korzo, Den Haag.  Hierop onderzoekt Noam haar Sefardisch/Marokkaanse roots. De Sefardische joden die in 1493 Spanje moesten verlaten vestigden zich in de landen rond de Middellandse Zee, namen hun muziek mee en die vermengde zich met de culturen waar ze zich vestigden, van Marokko tot Turkije. De liederen werden gezongen in het Ladino, een oude Spaans-joodse taal die door de joden werd meegenomen naar Noord-Afrika.

De ouders van Noam Vazana werden geboren in Marokko, in de jaren vijftig verhuisden ze naar IsraŽl. Zelf reisde Nani regelmatig naar Marokko om de muziek daar te onderzoeken. Op de binnenkant van het album is een foto te zien van de Medina van Fez. Ze trad ook op tijdens het Tanjazz festival in Tanger. Tot dan toe zonder problemen. Maar haar meest recente optredens op dit festival op 15 en 16 september jl. lokte veel protesten uit, vanwege haar IsraŽlische achtergrond.

Nani zingt op Andalusian Brew een aantal liederen in het Ladino maar ook in het Spaans. Ze begint Andalusian Brew heel sfeervol met Los Guisados De La Berenjena waarin je je meteen in AndalusiŽ waant. Cuando El Rey Nimrod heeft een meer oosterse sfeer. Ze zingt hier over IsraŽl.  Heel mooi en lieflijk zijn Durme Durme en Puncha Puncha dat begint met een sprankelend intro op de gitaar. Ontroerend is Morenika. Nani zingt het zo zuiver. La Comida La MaŮana is wat meer uptempo. Voor wie ooit in AndalusiŽ is geweest, in steden als Granada en Cordůba, roept dit lied de sfeer van die steden op. Erg sterk is Irme Quiero. En ook al is haar stem heel anders, ze doet hier aan die andere Sefardische zangeres denken: Yasmin Levy wiens Adio Querida ze zingt. Maar veel soberder, rustiger met spaarzame en goede begeleiding op gitaar en percussie.

Noot Muziekwereld

Ik ben blij dat ik een half jaar na de release dit album heb ontdekt, zodat de mooie recensie van Rik van Boeckel alsnog kon worden geplaatst op Muziekwereld. Het album heb ik een paar weken geleden geleend van de Centrale Bibliotheek in Rotterdam is was hier de laatste tijd met stip de cd die ik het vaakst heb beluisterd.

Auteur: Rik van Boeckel

Bron: www.writteninmusic.com

Deeplink: http://www.writteninmusic.com/world/nani-andalusian-brew/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 18 maart 2018

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex