Nachtpost - Licht  (Waardering Muziekwereld)  8

Nachtpost - Licht

Op 12 mei 2012 vindt de officiŽle release plaats van de nieuwe cd ĎLichtí van de Nederlandse 4-mansformatie Nachtpost. Ik werd door bandlid Frans Westgeest een paar weken geleden geattendeerd op de komende release van deze cd met het verzoek daarover een recensie te plaatsen op Muziekwereld.

Laat ik eerst de bandleden voorstellen: Michel de Laat zingt, Frans Westgeest drumt, Jan Broersen en Ad Winnubst spelen gitaar en bas.

De afgelopen weken heb ik diverse keren de tracks via de website van Nachtpost beluisterd. Licht is een album dat met iedere luisterbeurt groeit en intrigeert. Op hun site vergelijkt de band zich met PJ Harvey, Barkmarket, The Gun Club, Nick Cave, Joy Division, This Heat, De Kift, The Ex, Nick Cave, Radiohead, Captain Beefheart, Pere Ubu, Sixteen Horsepower, Shellac, The Sound, Comsat Angels, Sparklehorse, Low, Spinvis en The Scene. Een uitgebreide lijst, maar sommige getrokken vergelijkingen staan mijns inziens enigszins verwijderd van de sound van deze veelbelovende en niettemin ervaren Nederlandse formatie. Met name de twee laatst genoemde Nederlandse bands zijn deels in hetzelfde genre te plaatsen. Daar valt ook nog wel aan toe te voegen De Dijk vanwege een aantal scherpe songs en natuurlijk het feit dat alle nummers Nederlandstalig zijn.

De geschiedenis van de bandleden voert ons terug naar begin jaren tachtig toen in de regio Den Haag de band Nanacht werd opgericht. Na 28 jaar vond Nanacht zijn Waterloo, maar verrees als snel uit de as onder de naam Nachtpost. Sindsdien verscheen het album IJs (2010) en dus binnenkort Licht.

Nachtpost omschrijft zijn muziek als muziek met een randje, soms scherp, soms zacht, vaak gehavend. Muziek waar je naar moet durven luisteren, met als triggers schurend, soepel, verstild, poŽtisch, dwarse ritmes, hard, zacht en zoet. Deze omschrijving dekt aardig de lading en liefhebbers van dit genre kan ik aanbevelen de nummers alvast op de website van Nachtpost te beluisteren om in mei naar de platenzaak te gaan voor aankoop van het schijfje dat extra geluidskwaliteit zal bieden ten opzichte van de op zich al veelbelovende sound op je pc.

Als je Nachtpost live in actie wilt zien, ben je door Nachtpost van harte uitgenodigd op de officiŽle release party. De precieze locatie zal zo snel mogelijk op hun website bekend gemaakt worden.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 27 maart 2012

Listen tracks

Video

Website

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats