Mona Wallin - To build a fire  (Waardering Muziekwereld) 8

Mona Wallin - To build a fire

‘Waar rook is, is vuur’ is het vertrouwde Vlaamse gezegde. Ik moest daar even aan denken toen ik de titel van de nieuwste cd van de Zweedse zangeres, songschrijfster en gitariste Mona Wallin uit Ljusdal, Hälsingland onder ogen kreeg. To Build A Fire is een album waarop deze getalenteerde jongedame acht eigen composities heeft verzameld.

De plaat werd al in mei 2015 opgenomen, samen met gitarist Erik Ivarsson, bassist en pedal steelspeler Stefan Billnäs en drummer en pianist Johan Häkansson. De meest bekende naam van een muzikant die zijn medewerking aan dit album heeft verleend, is echter die van singer-songwriter Kristofer Aström, een artiest die we sinds vele jaren kennen van zijn eigen soloalbums, maar die hier voor uitstekende backing vocals is komen zorgen.

Mona Wallin heeft in de voorbije jaren deel uitgemaakt van een garagerockformatie ‘Rainy Day Woman’, van een bluegrassband ‘Bluegrass And Green Skies’ en van een akoestische muziek spelend trio ‘Ain’t No Brothers’, maar haar focus wijzigde zich de laatste tijd meer en meer in de richting van een solocarrière als singer-songwriter van Americana-muziek.

Deze debuutplaat To Build A Fire is daar het resultaat van geworden en dat ze daarmee een terechte keuze in deze richting heeft gemaakt, zult u zelf ook kunnen vaststellen bij het beluisteren van de rustige openingstrack Soldier, maar ook bij het zachtjes rockende Cold Came Back of het bluesy Everybody Knows My Name.

Haar zacht fluwelen stem bekoort nadien eveneens in de liedjes Gold Dust, het imponerende Six Black Horses, het in duet met Kristofer Aström gezongen Way Back Home en de eveneens samen met hem gebrachte emotionele ballad Higher Grounds waarmee dit eerste solalbum van Mona Wallin waardig en indrukwekkend wordt afgesloten. Van deze Zweedse dame gaan we in de volgende jaren zeker nog veel meer horen, daar zijn wij hier bij ‘Rootstime’ rotsvast van overtuigd.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: https://www.rootstime.be/index.html?https://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2018/JUNI1/CD34.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 11 september 2018

Listen Tracks

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex