Mike Zito & the Wheel - Keep coming back   (Waardering Muziekwereld) 9

Mike Zito & the Wheel - Keep coming back

Na zijn opnames met de superband Royal Southern Brotherhood, zet Mike Zito met dit album ook zijn solocarrière weer voort. Ondanks zijn schitterende prestaties met de Brotherhood, doet het toch ook weer deugd nieuw solomateriaal van hem te horen. ‘Keep Coming Back’ is het tweede album dat hij opneemt met zijn band The Wheel. En hoewel hij als producer toch ook zijn verdiensten heeft, schakelde Mike voor dit album de 50-jarige producer Trina Shoemaker, bekend van haar werk met onder andere Queens Of The Stone Age, Emmylou Harris, Nancy Griffith en Sheryl Crow, in. Soms is het goed om zelf een beetje minder betrokken te zijn bij de productie en iemand anders het beste in jou naar boven te laten halen. En daar hebben zowel Zito als Shoemaker hier de vruchten van geplukt. Nog iemand waarop Zito beroep deed, is Anders Osborne die meetekende voor drie van de twaalf songs. Zito is altijd al een meester geweest in de bluesrock, maar dan wel van een bluesrock, die nog stevig in de blues geworteld is.

Met de titeltrack en opener trekt Mike onmiddellijk alle registers open. Vettige slide en de scheurende sax van Jimmy Carpenter rocken dat het een lieve lust is. ‘Chin Up’ drijft op een rifje dat zich van in het begin tussen je oren nestelt, terwijl Mike zijn tekst in de microfoon slingert. Stevige songs zijn Zito’s handelsmerk, maar ook soulvol schittert hij in ‘Early In The Morning’, ‘What’s On Your Mind’ en in ‘Get Busy Living’, waar hij vocaal wordt bijgestaan door Suzie Simms. Nog zo’n kippenvelmoment is de door akoestische gitaar ondersteunde en intens gezongen ballade ‘I Was Drunk’. Ietwat funky gaat het er aan toe op ‘Lonely Heart’, terwijl ‘Girl From Liberty’ knipoogt naar Springsteen. In het Chuck Berry-getinte‘Get Out Of Denver’ toont Zito dan weer zijn ‘old school rock’ kant. Afsluiten doet hij met de Fogerty-compositie ‘Bootleg’, waarin hij de ex-CCR kopman serieus naar de kroon steekt.


Vurig gitaarwerk, passionele vocalen, scheurende saxen  en songs die bol staan van blues en rock zijn de fundamenten waarop ‘Keep Coming Back’ gebouwd is. Pure klasse!

Auteur: Lambert Smits

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: http://www.keysandchords.com/album-review-blog/mike-zito-the-wheel-keep-coming-back

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 10 december 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex