Mike Grandisky - Strange allure / 8  (Waardering Muziekwereld)

Mike Granditsky - Strange allure

We menen heel wat muzikale invloeden te ontwaren in de songs van de Zweedse componist en singer-songwriter Mike Granditsky. We denken enige typische elementen te herkennen van Brian Ferry’s ‘Roxy Music’, David Bowie, Lou Reed en de Amerikaans-Britse singer-songwriter Scott Walker (‘The Walker Brothers’). Toch vooral in de tien tracks die hij heeft opgenomen op zijn nieuwe plaat “Strange Allure” die eind deze maand op de internationale markt zal verschijnen. Het is zijn vierde album na debuutplaat “Mike Granditsky” uit 2013, “MG2” uit 2016 en “PostEuropeanMusic” uit 2020.

De gelijkenissen met andere muzikale toppers zijn er zowel op het vlak van vocale performance als van gehanteerde muziekstijlen waarbij we een gevarieerde mix van pop, rock en soul met heel wat synthesizergeluiden menen te kunnen horen. U kunt dit misschien best zelf vaststellen bij het beluisteren van de eerste single die uit “Strange Allure” werd getrokken, het op de audiovideo te horen nummer “A Desire For Violence”.

Vooral in de openingstrack “Thrills And Fears” lijkt het alsof Brian Ferry deze song heeft gebracht en de synthesizer-soundscapes in het daaropvolgende “Happiness Leaves No Traces” hadden ook door Brian Eno in elkaar gestoken kunnen zijn. De tracks “The Seesaw Game” en “Feral” lijken dan weer uit een eighties-album van David Bowie te komen. Ook Lou Reed lijkt wel uit de dood verrezen te zijn bij het horen van de songs “Spent Hours Watching” en “Primitive Boy”. Mike’s vriend en albumproducer David Lindh speelt op deze nummers mee op basgitaar en elektrische gitaren. Hij zorgt ook voor backing vocals en heeft eveneens meegecomponeerd aan enkele tracks op “Strange Allure”.

Mike Granditsky komt langzaamaan uit de donkere kelders van de Zweedse muziekscène gekropen. Het feit dat drie van zijn eerdere nummers uit zijn plaat “PostEuropeanMusic” opduiken in de populaire prijzenwinnende televisieserie ‘Partisan’ zal daar ongetwijfeld niet vreemd aan zijn. Wellicht zullen enkele tracks uit “Strange Allure” binnenkort zo ook wel hun weg naar de populariteit kunnen vinden.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 23 april 2024

Listen Tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex