Martha Bean - When shadows return to the sea   (Waardering Muziekwereld) 9

Martha Bean - When shadows return to the sea

Folkzangeres en songschrijfster Martha Bean uit Leicester in de Engelse East-Midlands heeft er een heel tijdje over gedaan voordat ze besloot om haar zelf gecomponeerde liedjes met de wereld te delen. “When Shadows Return To The Sea” is dan ook haar debuutalbum met tien songs die ze in de ‘Yellow Bean Studio’ in haar thuishaven heeft opgenomen. Dat deed zij samen met keyboardspeler en gitarist Joel Evans, bassist Adam Ellis, drummer Joe Manger en een strijkerstrio bestaande uit twee violisten (Rob Rosa en Mirka Katariina) en een cellospeler (vader John Bean). Martha Bean tekende samen met Jez Burns voor de productie van haar eerste cd. Zelf zingt ze met een mooie falsetstem natuurlijk haar eigen liedjes, maar ze bespeelt bovendien ook nog gitaar, piano en contrabas bij deze nummers.

In de Britse vakpers wordt het werk van deze klassiek geschoolde dame flatterend vergeleken met ‘Joan As Policewoman’, Madeleine Peyroux en meent men invloeden te herkennen van Jeff Buckley, Nick Drake en ‘Radiohead’. We kunnen bij onze beluistering van de cd wel begrijpen waarom deze vergelijkingen worden gemaakt. De sfeervolle liedjes brengt Martha Bean op een delicate, lieflijke en charmante wijze en ze omkleedt ze met een sobere en minimalistische instrumentatie.

Het album begint met de song “When The Fear Comes”, gevolgd door het melodieuze liefdesliedje “Catching Stars”. Commercieel gezien denken we dat Martha Bean het wat moeilijker zal hebben om gehoord te worden en een vlotte verkoop van haar cd te bewerkstelligen. Maar de liefhebber zal zich kunnen verkneukelen in deze sfeerbepalende songs, waarbij we een aparte vermelding willen geven aan “Song Of The Sea”, de crescendo groeiende pianoballad en eerste single “Who Changed The Clocks?” (zie video). Verder kunnen we nog fijntjes genieten van het zachtjes walsende “Spit It Out”, het aan Ani DiFranco herinnerende en ingetogen gebrachte “To Make The Whole World Happy”, de krachtig gezongen tweede single “Bad Blood” en het melancholisch afsluitende “I Still Remember”.

Het is eventjes wennen en enige beluisteringen van deze plaat dragen zeker bij tot de erkenning van de muzikale kwaliteiten van deze jonge zangeres en songschrijfster. We vermoeden dat er na deze ruimschoots geslaagde debuutplaat nog wel een aantal nieuwe albums van Martha Bean zullen gaan volgen in de komende jaren.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 14 november 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex