Marissa Nadler - Strangers   (Waardering Muziekwereld) 8

Marissa Nadler - Strangers

De uit Boston, Massachusetts afkomstige zangeres en songschrijfster Marissa Nadler is als soloartieste actief sinds 2000 en heeft in die voorbije vijftien jaar zes albums op de markt gebracht, waarvan “Ballads Of Living And Dying” uit 2004 het eerste was en het uit 2014 stammende “July” de laatste release was. Nu komt er een nieuwe plaat uit onder de titel “Strangers” met elf nieuwe nummers die net als “July” door Randall Dunn werden geproduceerd.

Deze van een warme mezzosopraanstem voorziene zangeres begeleidt zichzelf op akoestische gitaar als ze haar liedjes op het podium live speelt. Ook op deze nieuwe plaat hanteert ze diezelfde akoestische gitaar maar er zijn eveneens heel wat andere door haar bespeelde instrumenten in de subtiele begeleiding te horen.

Kenners van folkmuziek zullen de invloeden van een Joni Mitchell of Townes Van Zandt als songwriters kunnen herkennen in de liedjes van Marissa Nadler. De algemene indruk die de luisteraar krijgt bij haar songs is een vorm van droefgeestigheid en intimiteit, naast een dromerige, soms donkere sfeer die in de liedjes rondwaart. Mij doet ze vooral vaak denken aan Hope Sandoval, de mysterieuze zangeres van ‘Mazzy Star’ en ook wel een beetje aan Chan Marshall (aka ‘Cat Power’).

Deze nieuwe plaat begint dan ook helemaal in die gekende en vertrouwde stijl met de liedjes “Divers Of The Dust” en “Katie I Know”. Dat de 35-jarige Marissa Nadler onlangs gelukkig getrouwd is, blijkt helemaal niet uit haar triest klinkende liedjes, want het meer dan 6 minuten durende “Hungry Is The Ghost” en de single “All The Colors Of The Dark” (zie video) blijven hardnekkig diezelfde weemoedige sfeer uitstralen. Zij verschuilt haar gezicht een beetje achter haar ravenzwarte lange haren als ze optreedt en dat maakt het allemaal nog een beetje mysterieuzer. Haar songs blijven echter de hele tijd voor een roes, een betovering zorgen tijdens de beluistering van dit album. Zo zijn de titeltrack “Strangers”, “Janie In Love” en “Waking” drie nummers die ook op de playlist van iemand als Joanna Newsom hadden kunnen staan. Wars van elke commerciële doelstelling blijft Marissa Nadler haar donkere liedjes brengen, want ook “Shadow Show Diane”, “Nothing Feels The Same” en slotnummer “Dissolve” verdwijnen langzaam uitdovend in de nacht, alsof deze singer-songwriter onze rust vooral niet wil verstoren. En toch blijven wij nog altijd genieten van een plaat van Marissa Nadler, maar dat komt misschien omdat wij van die zwaarmoedigheid in haar liedjes houden. Enige vorm van zelfkwelling is ons dan ook niet vreemd.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/index.html?http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2016/MEI1/CD90.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 18 juni 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex