Marina Zettl - Watch me burn  (Waardering Muziekwereld) 9

Marina Zettl - Watch me burn

Platenlabel Coast To Coast released het album Watch Me Burn van de in Nederland nog niet zo bekende Oostenrijkse zangeres Marina Zettl. Waarschijnlijk zou deze release aan mijn aandacht zijn ontsnapt als ik niet via het gastenboek van deze site zou zijn getipt met een verzoek om het album te bespreken en te waarderen. Aan dergelijke verzoeken geef ik graag gevolg.

Ik ben altijd voorzichtig met het trekken van vergelijkingen tussen de ene artiest (groep) en een andere. Niettemin was ik na de eerste track tijdens de eerste luisterbeurt getroffen door de frappante stemgelijkenis van Marina met één van de grootste hedendaagse vaderlandse, helaas ook nog te onbekende, muziektalenten: Jenny Lane. Marina Zettl heeft hetzelfde soulvolle timbre in hogere registers als Jenny, maar spitst haar songs en arrangementen meer toe op indiepop met jazzinvloeden. Die eerste luistersessie resulteerde nog in diverse volgende digitale draaibeurten, waarbij ik het wel enigszins nadelig vond dat ik voor de recensie uitsluitend de beschikking had over mp3’s van het album.

Watch Me Burn is een cd met verrassende wendingen. De tracks variëren qua invloed via een fraaie muzikale cocktail met de ingrediënten van onder meer rhythm en blues, pop, folk en jazz, alles overgoten met een sterk sausje aan indie-invloeden. Daarnaast doet de spitsvondige afwisseling tussen ballads en uptempo de aandacht van de luisteraar geen moment verslappen. Zowel vocaal als muzikaal een cd van grote klasse, zelfs luisterend op 320 kbps-level met een groot verlangen de cd te zijner tijd nog eens op highend apparatuur te kunnen beluisteren.  

Concluderend is het Marina Zettl en haar ‘partners in crime’ gitarist Thomas Mauerhofer en drummer Jörg Haberl (die alle drie op deze cd meerdere instrumenten bespelen) gelukt om de energie van de live-optredens in een studio omgeving vast te leggen. Hun eigen zienswijze hierop? ‘Het magische woord hierbij is reductie: dit keer geen strijkers en grootse arrangementen, geen franjes in de songteksten, maar simpel tot een punt komen’. In die zienswijze kan uw recensent zich absoluut vinden. Marina Zettl is een groot talent dat in de toekomst nog veel van zich zal laten horen op de weg naar internationale bekendheid.

Qua waardering (ook in de vooraaankondiging) gestart met een 8˝, maar uiteindelijk nu uitgekomen op een 9+.

 

Toegevoegde voetnoot:

Niet zo lang na publicatie van de recensie ontving uw recencent via TheMusicReps de cd in een fraai digipack.

Op mijn referentieapparatuur (NAD-versterker, -cd-speler) en Hepta Spring luidsprekers is de klankkleur van de cd uitstekend!

 

Track listing

01 Monsters & Beasts

02 Round & Round

03 We’re One

04 Watch Me Burn

05 Stronger Than Love

06 For God’s Sake

07 Painted Black

08 It Only Takes A Day

09 Stehen, Bleiben

10 Numberotic

11 In My Pocket

 

Coast to Coast BV

Website: www.coasttocoast.nl

Biografie

Marina Zettl houdt van creatieve, verfijnde maar vooral ook pakkende melodieën. Op het podium belichaamt zij dit met verfrissend gemak en zingt zij begeestigd met duidelijke stem en vol charisma.

Met het in de herfst van 2013 verschenen album "Watch Me Burn" wil Marina, beďnvloed door jazz en moderne songwriting, een nieuwe en frisse muzikale stijl brengen die door de muziek critici ook wel aangeduid wordt als ‘non-conformistische Pop’. Wat hoor jij in dit nieuwe album?...

Live wordt Marina daarbij begeleid door haar uitstekende band zoals ze al liet zien op diverse festivals als de Canadian Music Week, Indie Week Ireland, Fete de la Musique en diverse jazz festivals, maar ook tijdens haar optredens op podia in Engeland, Nederland, Oostenrijk en Duitsland.

De ideeën en teksten van de songs komen voort uit zeer persoonlijke ervaringen van de afgelopen jaren, van zowel muzikale als interpersoonlijke aard. Dit is ook duidelijk te horen op het nieuwe album, waarvoor het gevestigde songwriter team Marina Zettl & gitarist Thomas Mauerhofer zich liet versterken met de Hamburgse producer Jan-Philipp Kelber.

Maar terug naar het begin:

Regina Marina Zettl kwam twee maanden te vroeg in Graz op de wereld, waar ze ook verder opgroeide. Haar familie besefte al snel dat zij een talent voor het podium had en – na een korte, mislukte poging tot het dansen van ballet en het spelen van klassiek piano – kristalliseerde het zich uit dat zingen de meest directe vorm van expressie voor haar is.

Geďnspireerd door haar jazz-vocale studies startte Marina samen met jazzpianist Michael Kahr haar eerste band "Miss Mister", om eigen repertoire te schrijven en ten gehore te brengen. Zij kreeg hierdoor behoorlijk de smaak te pakken en vervolgde haar muzikale avontuur met nog twee albums, samen met gitarist Thomas Mauerhofer, die ook uitgebracht werden door het Weense Crackedanegg Records.

Marina en Thomas leerden elkaar kennen tijdens een Big Band productie. Beide albums werden door hun samen gecomponeerd, geproduceerd en in-house opgenomen.

Het album "Ficus" verscheen in 2010, gevolgd door Marina’s eerste solo-album "Thin Ice" in 2012.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sociale media

Website: http://www.marinazettl.com/

Facebook: https://www.facebook.com/ZettlMarina

Twitter: https://twitter.com/ZettlMarina

Reverbnation: http://www.reverbnation.com/marinazettl

Youtube: http://www.youtube.com/user/marinazettl

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uit de pers:

"Marina Zettl pendelt gemakkelijk heen en weer tussen verschillende muziekstijlen, zet haar stem vakkundig neer, maar blijft trouw aan haar eigen identiteit" (..) "Met veel vertrouwen zingt Marina Zettl Duitse en Engels teksten, ze omhelst ze als het ware" (jazzzeit)

"Je kon werkelijk de spreekwoordelijke speld horen vallen op het moment dat Marina aan het zingen was" (Lancaster Music Festival)

"Marina Zettl heeft een spannende stem die vanaf het eerste moment betoverd en fascineert" (kulturwoche)

Live optredens in Nederland:

01-11-13 Mijke’s Middag - Radio 6 (National radio, NL)

02-11-13 Red Shoe Session - Nijmegen (NL)

03-11-13 Muziekcafe Helmond - Helmond (NL)

06-11-13 Cafe Averechts - Utrecht (NL)

07-11-13 De Regentenkamer - Den Haag (NL)

08-11-13 O’Ceallaigh - Groningen (NL)

09-11-13 Bluescafe Apeldoorn - Apeldoorn (NL)

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 14 september 2013

Listen tracks

Video

Website

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats