Marco R. Wagner - Back to the plow  (Waardering Muziekwereld) 8

Marco Antonio Rodriguez Wagner werd in 1960 geboren in het Braziliaanse Rio de Janeiro als zoon van een Spaanse schilder en een pianiste uit Brazilië. Hij groeide als een echte wereldburger op in Brazilië, Spanje en Amerika. Al op zeer jonge leeftijd leerde hij gitaar spelen en hij is dat eigenlijk gedurende zijn hele verdere leven blijven doen. Als singer-songwriter componeerde hij in de voorbije decennia ook heel wat nummers die op zijn platen zijn beland. Die albums werden nog opgenomen in New York City, Boston en Nashville, maar tegenwoordig woont Marco R. Wagner ergens in de Spaanse bergen rond Madrid. Daar presenteert hij een wekelijks radioprogramma dat '’In Between Worlds” heet en waarin hij vooral de betere Americana- en akoestische folkmuziek in de ether pleegt te brengen.

Hij komt nu op de proppen met een nieuwe plaat die “Back To The Plow” als titel kreeg en de opvolger is van zijn in 2018 op de markt verschenen vijfde album “Music Love Magic”. De dertien nummers op dit album werden geschreven in de periode dat de corona-pandemie ons aller bestaan overheerste. Zijn songteksten reflecteren dan ook meermaals op de gevoelens en ervaringen die hem in die moeilijke periode zijn overkomen. Vooral de machteloosheid en de nederigheid die we moeten hebben ten opzichte van een dergelijk gebeuren zit subtiel in enkele nummers verwerkt.

Marco R. Wagner heeft deze songs helemaal alleen opgenomen in zijn ‘home studio’ in Spanje en hij speelde daarbij als een volleerde multi-instrumentalist ook zelf de meeste instrumenten in die op deze nummers te horen zijn. Jeff Espinoza, zijn muzikale vriend en co-auteur van het nummer “Jeannine” stuurde zijn bijdrage op gitaar en zang gewoon elektronisch door naar Marco en dat deden bassist Miguel Morales, drummer Ezequiel Navas en violist Pau Alvarez Santamaria dan ook maar. Het samenbrengen van al die instrumentale bijdragen tot volwaardige songs was een taak die voor Marco R. Wagner zelf was weggelegd.

Met dit album “Back To The Plow” wil hij een muzikale trilogie afsluiten waarin de twee vorige platen “My Old Spain” uit 2014 en “Music Love Magic” uit 2018 zijn voorafgegaan. Over dat tweede album schreven wij drie jaar geleden dat zijn akoestisch geïnspireerde folknummers zeker op bijval zouden kunnen rekenen bij de fans van gevestigde folksinger-songwriters als James Taylor en/of Loudon Wainwright III en die toenmalige bewering kunnen we nu eigenlijk gewoon nog eens herhalen in onze beoordeling van “Back To The Plow”.

Ter staving van deze evaluatie stellen we u op de twee toegevoegde audiovideo’s graag twee van de dertien nummers uit dit nieuwe album ter beluistering voor. Het zijn de albumtiteltrack “Back To The Plow” en het mooie “Some Years From Now”. Maar er staan nog veel meer leuke en heel knap geïnstrumenteerde meesterwerkjes op deze plaat zoals de op akoestische gitaar gespeelde openingstrack “Gredos Sunrise (Should ‘ve Known)”. Verder zijn er ook oerdegelijke ballads als “In The Middle Of The Night”, “To Hold But Not Tight”, “What It’s All About”, het gevoelig emotionele “Heartache To Heartache”, “Ordinary People” en de als albumafsluiter dienstdoende ode in “Song For Marina”. Zoals u onderaan deze recensie kunt zien mag u binnenkort zelf gaan genieten van deze all-round-artiest tijdens enkele zeer aan te raden live-optredens die hij doet in Nederland en België.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 14 december 2021

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex