Maaike Ouboter - Vanaf nu is het van jou  (Waardering Muziekwereld) 9

Maaike Ouboter - Vanaf nu is het van jou

Maaike Ouboter werd in één klap wereldberoemd in Nederland met het indringende Dat Ik Je Mis, dat ze vertolkte tijdens de tv-show De beste singer-songwriter van Nederland (die overigens aanzienlijk meer talent heeft opgeleverd dan het in commercieel opzicht veel succesvollere The Voice of Holland). Maaike Ouboter bevestigde het talent van haar eerste wapenfeit met het fraaie En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt, dat voortborduurde op de tradities van de Nederlandstalige popmuziek uit het verleden, maar er ook een verrassende eigen draai aan gaf. Nu ben ik normaal gesproken geen liefhebber van het soort muziek dat Maaike Ouboter maakt, maar haar debuut raakte en vermaakte me en bleef ook na heel veel keren horen leuk en interessant. 

Bijna drie jaar na het verschijnen van haar debuut is Maaike Ouboter terug met Vanaf Nu Is Het Van Jou. Op haar tweede plaat gaat Maaike Ouboter verder waar ze bijna drie jaar geleden ophield, maar ze zet ook een enorme stap vooruit. Vanaf Nu Is Het Van Jou is voorzien van een smaakvollere en avontuurlijkere instrumentatie en het is een uiterst trefzekere instrumentatie. De plaat is bij vlagen aangenaam, zonnig en verrassend veelzijdig ingekleurd, maar is ook niet bang voor een spaarzame of zelfs sobere begeleiding. Dat laatste vraagt wat van de vocalen van Maaike Ouboter en die vocalen zijn nog veel mooier dan op haar debuut. In een tijd waarin ik bij veel Nederlandstalige muziek pas bij intensief luisteren hoor in welke taal er wordt gezongen, valt de zang van Maaike Ouboter op door een zeer precieze articulatie. Het herinnert aan de Nederlandstalige muziek die in de jaren 70 populair was, maar het geeft de songs van Maaike Ouboter ook een bijzondere kracht en het voorziet de songs van de Nederlandse singer-songwriter bovendien van intimiteit. Maaike Ouboter maakte op haar debuut al indruk met haar zang, maar op Vanaf Nu Is Het Van Jou betovert ze met zang die met grote regelmaat goed is voor kippenvel. 

Wat voor de instrumentatie en de productie (prachtig gedaan door Dries Bijlsma) en voor de zang op de plaat geldt, geldt ook zeker voor de songs op de tweede plaat van Maaike Ouboter. Op haar debuut stonden een aantal hele mooie songs maar ook een aantal songs die wat gekunsteld aan deden. Vanaf Nu Is Het Van Jou zet een flinke stap en betovert met louter wonderschone songs, die steeds weer een andere kant van het bijzondere talent van Maaike Ouboter laten zien. Het zijn songs die vaak dicht tegen de tradities van de singer-songwriter muziek aan zitten, maar Maaike Ouboter kan op haar tweede plaat ook uit de voeten in vol klinkende en rijk georkestreerde songs die afwisselend iets psychedelisch hebben of die doen denken aan de filmmuziek zoals die in de jaren 70 in Frankrijk werd gemaakt. De Nederlandse singer-songwriter wist zich op haar debuut al te onderscheiden van haar soortgenoten met een bijzonder klinkend eigen geluid en het is een geluid dat Maaike Ouboter heeft vervolmaakt op haar tweede plaat. 

Op voorhand was ik bang dat Vanaf Nu Is Het Van Jou met meer van hetzelfde zou komen, maar Maaike Ouboter is op haar nieuwe plaat vele stappen verder en maakt diepe indruk met eigenzinnige, intieme, bijzondere en vooral wonderschone songs die fraai ronddrijven in het bijzondere muzikale universum van Maaike Ouboter, dat ook in tekstueel opzicht razend interessant is en mooie verhalen vertelt en die verhalen prachtig verwoord. 

Vanaf Nu Is Het Van Jou is een plaat om verschrikkelijk verliefd op te worden en is veel meer dan slechts een lentekriebel. Ik was zeker nieuwsgierig naar de nieuwe plaat van Maaike Ouboter, maar de mokerslag van Vanaf Nu Is Het Van Jou zag ik echt niet aankomen. Een diepe buiging is op zijn plaats. 

 

Auteur: Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Deeplink: http://dekrentenuitdepop.blogspot.nl/2018/05/maaike-ouboter-vanaf-nu-is-het-van-jou.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 21 juni 2018

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex