Lowlands & Friends - Plays Townes van Zandt's last set  (Waardering Muziekwereld) 8

Lowlands & Friends - Plays Townes van Zandt's last set

Edward Abbiati, kopstuk van het Italiaanse americana collectiefje Lowlands, was één van de laatsten om wijlen Townes Van Zandt ooit live aan het werk te zien. Hij was immers één van de uitverkorenen die getuige mocht zijn van het allerlaatste optreden van de ondertussen tot een ware legende uitgegroeide songsmid. Op dinsdag 3 december 1996 om precies te zijn, in The Borderline in Londen. Nauwelijks enkele dagen voor zijn dood op nieuwjaarsdag 1997 was dat. Een gig, die een zeer diepe indruk op Abbiati heeft nagelaten. Zo diep, dat hij nu, ruim twintig jaar later, uitpakt met een naar die bewuste avond teruggrijpend initiatief. Met een reeks vrienden vertolkt hij Van Zandts allerlaatste set in zijn totaliteit.

Het betreft daarbij een album dat op wel heel speciale wijze tot stand kwam. Een budget was er immers absoluut niet voor. Wat de direct betrokkenen deden, dat deden ze zonder uitzondering gratis. En… wanneer het hen uitkwam. In studio’s, maar ook in slaapkamers, in livings en keukens, in oefenruimtes, tot zelfs telefonisch. Lijkt zo op het eerste gezicht quasi een garantie voor een weinig samenhangend geheel, maar dat is dit album zeker niet. Integendeel zelfs! Abbiati was immers zo verstandig om de gerenommeerde Barry Marshall-Everitt te vragen om het geheel aaneen te praten. Er als het ware een radiosessie van te maken. En dat werkt wonderwel. Zijn commentaren vormen als het ware het cement tussen de door Abbiati en co aangedragen stenen.

Uiteraard is lang niet alles op deze verzamelaar even sterk. Dat is nu eenmaal eigen aan dit soort van projecten. Je hebt altijd wel dingen die geweldig zijn en andere die veel minder blijken. Gelukkig viel het wat die laatste categorie betreft hier nogal mee. Zelf waren wij heel erg gecharmeerd door de met Rod Picott gedeelde en met een stukje “Dead Flowers” van de Stones verrijkte versie van Tecumseh Valley, door de met Stiv Cantarelli gebrachte lezing van Loretta, door het samen met huisfavoriet Richard Lindgren gebrachte Katie Belle Blue en door een mooie uitvoering van de hit Pancho And Lefty met The Lucky Strikes, Sid Griffin en Michele Gazich.

Verder gingen die van Lowlands ook nog samenwerkingsverbanden aan met de Gnola Blues Band en Kevin Russell van The Gourds voor My Starter Won’t Start, een die bewuste avond in Londen door Van Zandt gebrachte Lightning Hopkins-cover, met Cheap Wine voor Dollar Bill Blues, met Antonio Gramentieri van Sacri Cuori, Winston Watson en opnieuw Stiv Cantarelli voor - wat niet meteen één van onze lievelingsmomenten hier zou worden! - Buckskin Stallion, met Will T. Massey voor Marie, met Chris Cacavas van Green On Red, Winston Watson en Michele Gazich voor een werkelijk heerlijk desperaat uit de hoek komend Waiting Around To Die, met Aussie Tim Rogers van You Am I voor A Song For, met Ragsy voor een tweede Lightning Hopkins-cover, namelijk Short Haired Woman Blues, met No Good Sister en Maurizio Gnola Glielmo voor het bij Elvis Presley geleende Ballad Of The Three Shrimps, met Will T. Massey, Tim Rogers en Rod Picott voor het bezwerende, in navolging van hun held zelf meer gesproken dan gezongen ten gehore gebrachte Sanitarium Blues en met de Zweedse Plastic Pals, andermaal Chris Cacavas en Jonathan Segel van Camper Van Beethoven ten slotte voor Colorado Girl.

Is wat je noemt een echt labour of love.

Bron: www.ctrlaltcountry.be

Deeplink: http://www.ctrlaltcountry.be/Pagina1.htm#LowlandsAndFriends

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 13 april 2017

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex