Louien - Every dream I ever had / 9 (Waardering Muziekwereld)

Louien - Every dream I ever had

De Noorse singer-songwriter Louien laat op haar derde album Every Dream I Ever Had horen dat ze uit de voeten kan in meerdere genres, maar ze maakt altijd indruk met mooie klanken en een prachtige stem. Louien timmert in haar vaderland Noorwegen al een tijdje aan de weg, maar met haar derde album moet ze ook buiten de Noorse landsgrenzen indruk kunnen maken. De muzikante uit Oslo heeft de melancholische folksongs van haar eerste albums en EPís op Every Dream I Ever Had verrijkt met wat vollere arrangementen, met vaak een hoofdrol voor sfeervolle strijkers. In veel songs blijft ze de folk trouw, maar ze flirt ook met indie en pop, wat een veelzijdig album oplevert. Het is een album van een soort waarvan er momenteel veel meer gemaakt worden, maar de stem van Louien maakt op mij meer indruk. Every Dream I Ever Had zou zomaar de terechte doorbraak van Louien kunnen zijn. In de herfst van 2022 verscheen de EP Figure Me Out van Louien. Omdat ik mijn handen meer dan vol heb aan de vele nieuwe albums besteedde ik geen aandacht aan de zes songs van Louien, maar ik vond ze wel zo mooi dat ik haar naam opsloeg in het geheugen. Dat geheugen werd deze week geactiveerd toen de naam van Louien opdook in de lijst met nieuwe albums. Omdat ik haar naam voor de EP uit 2022 nooit was tegen gekomen ging ik er van uit dat Every Dream I Ever Had het debuutalbum van Louien is, maar het blijkt al het derde album van de Noorse muzikante, die overigens ook deel uit maakt van de band Silver Lining.
Louien is het alter ego van Live Miranda Solberg, die een jaar of vijf geleden zonder hoge verwachtingen een demo op haar Soundcloud pagina zette. Een jaar later was ze een ster in eigen land en met Every Dream I Ever Had moet ze ook buiten de eigen landsgrenzen succes kunnen oogsten. Dat succes had ze overigens ook al verdiend met haar eerste twee albums en met de twee EPís die ze uitbracht, want de Noorse muzikante beschikt over een bijzonder mooie stem en schrijft fraaie en ook interessante folksongs met vaak een wat melancholische inslag. Op Every Dream I Ever Had zet de singer-songwriter een volgende stap, want de songs op haar nieuwe album klinken nog wat mooier en ook de stem van de Noorse muzikante is in de loop der jaren alleen maar mooier geworden.

Every Dream I Ever Had opent met een sprookjesachtige track vol strijkers, die prachtig combineren met de zachte en heldere stem van Louien. Het is een track die soms klinkt als een Britse folksong van een aantal decennia geleden, maar wanneer de strijkers aanzwellen heeft de track ook iets mysterieus, wat wordt versterkt door de fluitende vogeltjes op de achtergrond. Ook in de tweede track spelen de strijkers een belangrijke rol, maar Louien laat in deze track horen dat ze ook uit de voeten kan met Katie Melua achtige pop. Het is misschien wat zoete pop, maar door de mooie zang, blijft Louien ook met een wat meer pop georiŽnteerd geluid makkelijk aan de juiste kant van de streep. De zang van de muzikante uit Oslo klinkt warm en ontspannen, waardoor de muziek van Louien iets rustgevends heeft. Op hetzelfde moment heeft Live Miranda Solberg haar songs voorzien van behoorlijk volle arrangementen, maar op een of andere manier zitten ze het ingetogen karakter van haar songs niet in de weg. In de meeste van haar songs maakt de Noorse singer-songwriter mooie, intieme en zeer sfeervolle folk met af en toe een beetje indie. Ik noemde hierboven Katie Melua als vergelijkingsmateriaal en dat is een naam die vaker op komt bij beluistering van Every Dream I Ever Had, waarbij ik overigens wel denk aan het betere en smaakvollere werk van de Britse muzikante.

Het derde album van Louien doet het prima op de achtergrond, maar ik vind het album het mooist bij beluistering met de koptelefoon omdat dan alle subtiele details in de muziek van Louien het best tot zijn recht komen en je bovendien beter hoort hoe mooi ze zingt. Zeker de flirts met indiepop op het album smaken wat mij betreft naar meer, al heb ik ook niets aan te merken op de dromerige folk(pop) songs. Ik heb eigenlijk maar ťťn ding aan te merken op het album en dat is dat het na een klein half uur alweer voorbij is.

Recensent: Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Direct link: De krenten uit de pop: Louien - Every Dream I Ever Had

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 14 maart 2024

Listen Tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex