Los Paja Brava - Mighty mighty freak'n della distropica  (Waardering Muziekwereld) 8

Los Paja Brava - Mighty might freak'n della distropica

Los Paja Brava is een in 2009 in Rotterdam opgerichte band met muzikanten uit Zuid-Amerika en Europa, die de cumbia als grote passie gemeen hebben. De bandleden hebben zeer uiteenlopende muzikale achtergronden, van klassiek tot jazz, en dat ligt ten grondslag aan de bijzondere sound van Los Paja Brava.

Het eerst dat opvalt is de prachtige frontcover van het kartonnen digipack. Hoewel de cd opmerkelijk genoeg in Amsterdam is opgenomen, geeft de kunstzinnige frontcover van de in Nederland wonende Mexicaanse kunstenaar Isaac Sandoval beelden te zien van Rotterdam. We herkennen onder andere Rotterdam Centraal Station, Oud Delfshaven en de nieuwe Markthall.

Los Paja Brava laat zich met hun multiculturele samenstelling inspireren door de smeltkroes aan culturen van de Rotterdamse bevolking en hun via crowdunding tot stand gekomen cd is dan ook aan hen opgedragen. De energieke, ritmische, op de cumbia gestoelde nummers van Los Paja Brava, overgoten met flink wat ‘balkan-punk’ sluiten daar prima op aan. In de loop der tijd heeft de band een mooie reputatie opgebouwd via uitstekende live optredens met alom lovende kritieken. Het motto van de band luidt dan ook: “If no one destroys their shoes on the dancefloor, we don’t consider it a succesfull show.”

Het eerste nummer, de livetrack Xtrawisky, zet met een opzwepend balkan ritme gelijk de toon. Een ritme dat de loper uitlegt om direct de dansvloer te betreden en daarvoor is echt niet qua aansporing een glas whisky vereist. Quien Sera? en Naiden zijn daarentegen puur latin, maar dan wel geschoeid op de leest zoals tegenwoordig in Midden-Amerika en op Cuba de cumbia in een moderner jasje is gestoken. Na het reggae-achtige No Soy De Piedra volgt Alma, Maria Y Rita, een puur feestnummer met harmonieuze vocalen, waarbij koperblazers de cumbia flink opzwepen. La Sonora Policiaca is een korte interlude dat de overgang vormt naar het romantische Otra Vez, waarmee Los Paja Brava ons tijdelijk in rustiger latin vaarwater brengt richting alweer het slotnummer, een traditioneel klinkende cumbia als ode aan Rotterdam: La Bella Rotterdam. De cd is dan nog niet afgelopen, want laatstgenoemd nummer gaat via enigszins mysterieuze (achtergrond)geluiden nog over op een hidden track, een instrumentale cumbia.

Los Praja Brava was tot voor kort een voor mijn onbekende band. Hun nieuwe cd vormde voor mij een leuke verrassing en het bewijs dat booking agents deze muzikanten zonder enkel risico kunnen contracteren voor live concerten. Succes is gegarandeerd!

Auteur: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 1 april 2017

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex