Lori Yates - Sweetheart of the valley   (Waardering Muziekwereld) 9

Lori Yates - Sweetheart of the valley

Acht lange jaren was het ondertussen geleden dat we nog eens iets van Lori Yates vernomen hadden. Veel té lang eigenlijk voor iemand die geldt als één van dé pioniers van het Canadese alternatieve countrygebeuren. En we waren hier dan ook maar wat blij, toen er met “Sweetheart Of The Valley” onlangs eindelijk een opvolger voor het al in 2007 verschenen en toen echt onder de positieve commentaren bedolven “The Book Of Minerva” in de bus viel. En nog blijer werden we, toen we weinig later mochten constateren, dat die zevende van Yates al haar voorgaande worpen gemakkelijk overtrof.

“Sweetheart Of The Valley” is wat je noemt een bescheiden alt-countrymeesterwerk. Een plaat om te hebben en innig van te houden. Een plaat met louter briljante liedjes erop. Stuk voor stuk eigen songs dan nog. Gebracht met het uit Bazil Donovan (bas), Michelle Josef (drums) en David Gavan Baxter (elektrische gitaar, mandoline en piano) bestaande collectiefje Hey Stella in een met diezelfde Baxter gedeelde productie. En met als special guests verder eveneens aan boord: Steve Wood (pedal steel), Stephen Miller (elektrische gitaar) en Kara Lea Manovich, Lisa Winn en Chris Houston (harmony vocals). En dan vergaten we bijna nog het uit Rita Chiarelli, Terra Lightfoot, Ginger St. James, Lena Montecalvo, Dottie Cormier, Mary Simon, Mimi Shaw, Buckshot Bebee en huisfavorietje Treasa Levasseur bestaande Bad Girl Choir.

Zalig toeven is het in het gezelschap van dingen als het zachtjes voorbij kabbelende “See Who I Am”, de werkelijk bloedmooie ballad “Ghost Of Josephine”, de melancholische mid tempo beauty “Sweetheart Of The Valley”, de tranentrekker “Laugh Till We Cry”, het ritmegewijs een weinig op het werk van de jonge Johnny Cash geënte stampertje “Trouble In The Country”, het beklijvende “Call My Name” en andere. Meer dan eens dwaalden onze gedachten bij het beluisteren daarvan af richting de grote Emmylou Harris, met wie Yates haar niets minder dan klassieke stem deelt. Daar niet ogenblikkelijk als een blok voor vallen is schijnbaar onmogelijk.

Bij nader inzicht gewoon één van de allermooiste (alternatieve) countryplaten van het jaar!

Bron: www.ctrlaltcountry.be

Deeplink: http://www.ctrlaltcountry.be/Pagina1.htm#LoriYates

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 24 januari 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex