Lori Lieberman - Ready for the storm   (Waardering Muziekwereld)

Lori Lieberman - Ready for the storm

De Amerikaanse zangeres en songschrijfster Lori Lieberman groeide op in Zwitserland, maar in de jaren zeventig trok ze terug naar Los Angeles waar ze op muzikaal vlak mooie weer maakte naast grote sterren als Joni Mitchell, ‘The Eagles’ en Leonard Cohen. Hoewel velen het nummer gevoelsmatig zullen toeschrijven aan Roberta Flack of ‘The Fugees’ was het toch deze Lori Lieberman die in 1971 de poëtische wereldhit “Killing Me Softly With His Song” samen met Charles Fox en Norman Gimbel heeft geschreven en het nummer voor het eerst als single in de top van de hitlijsten zong. Ze maakte zes albums en trok zich toen lange tijd terug in de anonimiteit om een familie te stichten, gezegend met drie kinderen. Vrij onverwacht trad ze midden jaren ’90 terug in de schijnwerpers door opnieuw veelvuldig op te treden en nieuwe platen uit te brengen.

Lori Lieberman brengt nu haar 17e plaat “Ready For The Storm” op de markt. Ze kon de legendarische Bob Clearmountain (o.a. Bruce Springsteen, David Bowie & ‘The Rolling Stones”) op de kop tikken als mixer van de nummers op dit door haar zelf geproduceerde album. Van de zelf geschreven albumtiteltrack “Ready For The Storm” kunt u genieten door middel van de live uitvoering op de bij deze recensie gevoegde video. Maar vooreerst willen we de zorgvuldig geselecteerde coversongs voor dit album vermelden. Ze opent schitterend met een akoestische versie op piano en cello van het nummer “Alive In The World” van Jackson Browne. Naar het einde toe brengt ze met enkel een akoestische gitaar in de begeleiding een schitterende versie van het nummer “Last Thing On My Mind “van Tom Paxton uit zijn album “Ramblin’ Boy” uit 1964. Verder liet ze zich door een aantal Nederlandse artiesten bijstaan voor het zingen van enkele duetten. Zo zien we bijdragen van de Volendamse zanger Jan Keuken aka ‘Jan Dulles & The 3JS’ in het nummer “A Piece Of Me” en in de coverversie van de song “Water” uit hun album “Watermensen”. Daarnaast vertaalde Lori Lieberman het schitterende liedje “Hij Zingt Omdat Ie Het Niet Zeggen Kan” van Henny Vrienten (van ‘Doe Maar’) in het Engels naar “He Sings”. Voor het intieme en emotionele duet “I Would Wait” liet ze de Amsterdamse zanger en songschrijver Niels Geusebroek speciaal naar Los Angeles overvliegen en daar hoeft niemand spijt van te hebben, want volgens ons is dit het allermooiste liedje op deze plaat. Ook op “How I Wish” brengt Lori Lieberman een duet met Ruben Hein, een Nederlandse zanger en jazzpianist uit Nijmegen. Verder componeerde de jonge, talentrijke zangeres en songschrijfster Stevie Ann (aka Stéphanie Struijk) uit Nederlands Limburg mee aan twee songs: “Leftover Promises” en “Stand For You”.

De instrumentatie bij de meeste liedjes werd zeer sober tot akoestisch gehouden door Bob Clearmountain en daardoor accentueerde hij de loepzuivere stem van Lori Lieberman nog nadrukkelijker. Die weerklinkt heerlijk als vanouds in liedjes als “Photograph”, een duet met de Californische singer-songwriter Shane Alexander, of in “I Would Wait” en ”Three Days”. Een speciale vermelding hebben we nog in petto gehouden voor het prachtige nummer “Lucky Life” dat zij samen schreef met Cidny Bullens, Wendy Waldman en Deborah Holland, een damestrio dat actief is onder de naam ‘The Refugees’. Diezelfde Wendy Waldman schreef ook mee met Lori Lieberman aan twee andere liedjes op dit album: “Letter Of Explanation” en “Burden And Gift”.

Het bovenstaande zal hopelijk volstaan om u te overtuigen van de kwaliteit van dit nieuwe album van Lori Lieberman. Een aanschaf van “Ready For The Storm” wordt hier dan ook bijzonder warm aanbevolen.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 6 december 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex