Long Mama - Poor pretender  (Waardering Muziekwereld) 8

Long Mama - Poor pretender

Long Mama is de naam van een al in 2017 opgerichte Amerikaanse country- en folkformatie uit Milwaukee, Wisconsin rond zangeres en songschrijfster Kat Wodtke, contrabassist Samual Odin, gitarist Andrew Koenig en drummer Nick Lang. Het kwartet trok begin 2020 samen met topproducer en multi-instrumentalist Erik Koskinen naar diens ‘Real Phonic Studios’ in Cleveland, Minnesota om er tien door Kat Wodtke gecomponeerde liedjes op te nemen voor hun officiële debuutalbum “Poor Pretender”. Zoals wel vaker het geval was zorgde de coronacrisis ervoor dat deze plaat pas twee jaar later in oktober 2022 kon worden uitgebracht. Erik Koskinen droeg in de studio instrumentaal bij aan de nummers door mee te spelen op lap steel, wurlitzerpiano en elektrische gitaar op een vijftal tracks. ‘Long Mama’ roept bij ons toch wat herinneringen op aan die andere countryzangeres Amanda Platt die met haar band ‘The Honeycutters’ in dit mooie muziekgenre een gelijkaardige sound produceert. Met afwisselend uptemponummers en intimistische ballads is “Poor Pretender” een leuk gevarieerd album geworden.

De albumtiteltrack en eerste single die u op de eerste ‘lyrics video’ kunt beluisteren hoort thuis in de tweede vermelde categorie, net als de wat later volgende songs “Kite Flyer”, “Quiet” (zie live-versie in de tweede video) en de nummers “Dust And Gravel”, het prachtige “Clean Break” en albumafsluiter “Lonerman” waarin de mooie harmony vocals van Eva Nimmer steeds weer voor een extra toets zorgen. Nieuwe single “Half Love” is eerder een mid-tempo countryballad en “Badlands Honeymoon” krijgt van ons ondanks het trage begin van de song toch het label ‘countryrock’, iets waarin we ook de nummers “The Narrows” en het catchy voortkabbelende “Take It Out” menen te mogen onderbrengen.

‘Long Mama’ verdient met deze eerste plaat “Poor Pretender” van ons het nodige krediet te krijgen om met voldoende inspiratie en met volle moed aan een opvolger te gaan werken. We denken dat Kat Wodtke nog wel over voldoende ideëen beschikt om meer songs te componeren voor zo’n tweede album dat we dan hier bij ‘Rootstime’ met veel plezier van een passende recensie zullen voorzien.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 55 februari 2023

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex