Lizzie No - Halfsies / 8Ĺ (Waardering Muziekwereld)

Lizzie No - Halfsies

De New Yorkse muzikante Lizzie No levert met Halfsies een verrassend veelzijdig album af, dat vooral in de meer ingetogen songs indruk maakt met een bijzonder mooie stem en een veelkleurige en spannende instrumentatie. Halfsies is het derde album van de Amerikaanse muzikante Lizzie No en met dit album is ze klaar voor de doorbraak naar een groter publiek. Op Halfsies laat de muzikante uit de Bronx immers horen dat ze zeer getalenteerd is. Dat door je in haar mooie en soulvolle stem en in de fantasierijke inkleuring van het album en je hoort het in haar songs, die direct tot de verbeelding spreken, maar ook beschikken over de nodige groeipotentie. Lizzie No is misschien gebaat bij iets meer focus, maar ook de veelzijdigheid van Halfsies, dat varieert van folk tot rock, draagt bij aan de kwaliteit van dit album, dat echt de aandacht van een breder publiek verdient.

Halfsies is al het derde album van de Amerikaanse singer-songwriter Lizzie No, maar ik kan me niet herinneren dat ik haar naam ooit eerder ben tegen gekomen. Ik heb de eerste twee albums van de muzikante uit New York inmiddels ook beluisterd en vind het jammer dat ik deze in 2017 en 2019 niet heb opgemerkt. Het zijn immers albums die laten horen dat Lizzie No een zeer talentvolle singer-songwriter is, die zowel uit de voeten kan met ingetogen folk als met wat uitbundigere pop en rock. Waar de eerste twee albums van Lizzie No vooral een belofte voor de toekomst lieten horen, maakt de muzikante uit de Bronx de belofte op haar derde album meer dan waar. Ook met Halfsies opereert Lizzie No op het snijvlak van folk, roots, pop en rock en daar is het de afgelopen jaren nogal druk. De New Yorkse muzikante weet zich met haar derde album echter makkelijk te onderscheiden en doet dit op meerdere terreinen. Om te beginnen is Lizzie No een uitstekende zangeres, die niet alleen beschikt over een mooie heldere stem, maar bovendien zingt met veel gevoel en met flink wat soul. Het is een stem die in de meeste tracks wordt versterkt door fraaie achtergrondzang, maar ook als Lizzie No volledig moet vertrouwen op haar stem maakt ze makkelijk indruk. Het is bovendien een veelzijdige stem, die zowel overeind blijft in ingetogen folky songs in de uitbundigere rocksongs op het album. Met de moordende concurrentie in het genre is de stem een van de belangrijkste middelen om je mee te onderscheiden en dat doet Lizzie No met verve. De muzikante uit New York is niet alleen een uitstekend zangeres, maar ook een getalenteerd songwriter. Halfsies staat vol met songs die heel makkelijk verleiden en die stuk voor stuk een groot publiek moeten kunnen aanspreken. De grote verscheidenheid aan stijlen op Halfsies zou Lizzie No wel eens in de weg kunnen zitten bij dat grote publiek, maar persoonlijk vind ik de veelheid aan stijlen op het album niet storend, al is het maar omdat het behoorlijk consistent klinkt. Halfsies verwerkt niet alleen meerdere invloeden, maar laat ook in muzikaal opzicht een veelkleurig geluid horen. Lizzie No kan uit de voeten met sober ingekleurde songs, die fraai versierd zijn met strijkers, maar kan ook uitpakken met flink wat gitaren. Persoonlijk vind ik Halfsies op zijn best als Lizzie No behoorlijk ingetogen zingt, de strijkers flink aanzwellen en de Amerikaanse muzikante persoonlijke verhalen vertelt, wat in flink wat songs op het album het geval is. Met deze ingrediŽnten had de muzikante uit de Bronx wat mij betreft een nagenoeg perfect singer-songwriter kunnen maken. De meer uptempo pop- en rocksongs op het album, die wel flink in de minderheid zijn, zijn minder indringend, maar ter afwisseling volstaan ze uitstekend en ook in dit soort songs laat Lizzie No horen dat ze beschikt over veel talent.

De eerste twee albums van de Amerikaanse muzikante sneeuwden een paar jaar geleden flink onder en ook over Halfsies lees ik helaas nog niet heel. Het is jammer, want Lizzie No heeft een album gemaakt dat er zowel qua zang als muziek makkelijk bovenuit steekt en dat ook in de songs een behoorlijk hoog niveau weet te bereiken. Persoonlijk zou ik Lizzie No wel adviseren om de pop en rock te laten zitten en zich op een volgend album te beperken tot de Amerikaanse rootsmuziek, dat ook een breed palet aan mogelijkheden biedt.

Recensent: Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Direct link: De krenten uit de pop: Lizzie No - Halsies

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 22 februari 2024

Listen Tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex