Lisa O'Neill - All of this is chance  (Waardering Muziekwereld) 9

Lisa O'Neill - All of this is chance

Ze mag dan in 2011 in het voorprogramma van David Gray op diens Noord-Amerikaanse tour gestaan hebben en deel hebben uitgemaakt van zijn tourband, ze is geheel haar eigen weg blijven gaan als Ierse folkartiest. Nieuw maar niet glad, geen folkrock, geen folkdeuntjes, wel een uniek geluid, wel een uitgesproken iets geknepen maar toch helder en rauw stemgeluid, wel sfeervol, wel mysterieus, wel met een aanstekelijk Iers accent, wel met een bijna harde melancholie.

Lisa O’Neill (’82) groeit op in Ballyhaise, County Cavan en verhuist als ze 18 is naar Dublin om (volks)muziek te gaan studeren. Lisa blijft, naast dienstverlenend werk, songs schrijven en maakt in 2009 haar eerste album. Lisa O’Neill “Has an Album”. Een welhaast euforische titel. Een leuk album met kleine singer-songwriter liedjes, gitaar, mondharmonica, harp, bas, en VS-invloeden. Haar tweede album “Same Cloth Or Not” is volwassener met fraaie arrangementen. Amerika en Ierse lyriek samen. Op “Pothole In The Sky” uit 2016 komt ze naar mijn smaak helemaal tot wasdom. Vooral op sferisch gebied zijn haar songs pakkend en Iers van sfeer. Ze laat haar stem de vrije loop, bijtend als het bijtend moet zijn, lieflijk als het lieflijk lijkt te moeten zijn. Heel fraai album. Op “Heard A Long Gone Song” (2019) heeft haar stem een meer ‘oude ziel’ karakter. Hoger, maar bijna in de trant van Norma Waterson en onmiskenbaar diepgeworteld in het Ierse. Spaarzaam geïnstrumenteerd met gitaar, harmonica, viool. Aangrijpend sterk album.

“All Of This Is Chance” is ook de titelsong waar het album mee begint. Gebaseerd op het maatschappijkritische gedicht ‘The Great Hunger’ van schrijver Patrick Kavanagh uit 1942. Een spanningsvolle en aangrijpende zegsong met viool, bas en gitaar. Lisa vertelt met veel metaforen verder op “Silver Seed” met een pakkende verhalende melodie. Banjo, viool en bas. “Old Note” is een meditatief lied omgeven door een, op de achtergrond blijvend, orkest. Het verlies van vertrouwen in onszelf ten opzichte van onze oorsprong. Een groot verlangen naar alles wat moeder aarde ons te bieden heeft maar wat we zelf aan de kant geschoven hebben, dat is “Birdy From Another Realm”. Een song vol verwondering met zelfs een licht koerende siddering in Lisa’s stem over een spanningsvolle begeleiding met gitaar, piano en lang aangehouden vioolakkoorden. Langzaam strijkt de viool en langzaam ‘ploemt’ de bas op het langzaam gezongen “The Globe” Met de blik naar binnen gekeerd de ruimte in, zo voelt de melodie. “If I Were A Painter” werkt zich van een song met alleen gitaarbegeleiding via de viool op naar een orkestraal hoogtepunt. Droevig verlangend. Orkestraal is ook “Whisht, The Wild Working Of The Mind” een poëtisch dissonant en licht vervreemdend verhaal gebaseerd op het schilderij “The Meeting on the Turret Stairs” van Frederick William Burton. Op “Goodnight World” is het uitrusten geblazen. Ook voor alle medemuzikanten kan ik mij voorstellen.

De impact van dit album van Lisa O’Neill is in al haar traagheid ingrijpend. De melodielijnen zijn onnavolgbaar vol emotie. Ze hebben de melancholie van Ierse ballades maar treden ver buiten het stramien en dienen de poëtische teksten die bijna ongegeneerd verlangend zijn. Na de vijfde beluistering zit dit album diepgeworteld in mijn “Nervus Vagus”. Mijn zwervende zenuw.

Recensent: Ronand Valstar

Bron: www.realrootscafe.com

Direct link: Lisa O’Neill, All Of This Is Chance – REAL ROOTS CAFÉ (realrootscafe.com)

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 14 mei 2023

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex