Les Fradkin - The cross in the sky  (Waardering Muziekwereld)

Les Fradkin - The cross in the sky

Les Fradkin is een 70-jarige componist, producer, multi-instrumentalist en vooral bassist en gitarist uit New York City. Hij werd in de seventies vooral bekend door zijn vertolking als George Harrison in de populaire Broadway-musical ‘Beatlesmania’ die gedurende bijna drie jaar lang elke avond in New York City, Los Angeles en Chicago werd gespeeld. Hij speelde ook jarenlang tweede leadgitaar bij de instrumentale formatie ‘The Ventures’ en daarnaast componeerde hij de hit “La Chanson Des Souvenirs” voor Mireille Mathieu, een liedje dat later onder de titel “Donde” gecoverd werd door het Latin-popidool Roberto Jordan. Zijn frequente sessiewerk als gitarist in diverse opnamestudio’s is te horen op talloze top 40-hits uit de jaren ’70 en ’80.

Hij werd als pionier één van de voornaamste bespelers van de zogeheten ‘MIDI Guitar’ waarmee diverse muziekinstrumenten met elkaar communiceerden via een digitaal signaal afkomstig van een door software aangestuurde synthesizer. Les Fradkin maakte hiermee meerdere jingles en muziek voor films en televisieseries die op de nationale zenders ABC en NBC werden vertoond. Momenteel legt hij zich regelmatig toe op het spelen van instrumentale muziek in de genres surf rock, klassieke rock, barokmuziek en progressieve muziek.

Dat doet hij nu ook op zijn meest recente album “The Cross In The Sky” waarop hij in negen tracks als een volwaardige multi-instrumentalist op gitaarsynthesizer, basgitaar, 6- en 12-snarige gitaren, mellotron, piano, orgel en klavecimbel speelt. Als eerste single uit dit album werd het op de bijgaande video te horen nummer “Under The Covers” geselecteerd, een song waarop Les Fradkin ook als zanger te horen is. Ook alle andere pop- en rocknummers op dit album worden door hem gezongen en wij zijn zo vrij om daar enkele tracks als beste songs uit te selecteren: “Give My Heart A Break”, de voor de eindejaarsfeesten bedoelde ballads “A Christmas Gone Too Soon” en “Jesus Can Save”, het poppy melodietje van “As Eagles Fly In The Night” en het knap gearrangeerde liedje “Until The End”.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 24 april 2022

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex