Les Amazones d'Afriques - Amazones power   (Waardering Muziekwereld) 9

Les Amazones d'Afrique - Amazones power

Les Amazones D’Afrique’ is een uitsluitend uit vrouwen samengestelde groep die in 2015 in Bamako, Mali werd opgericht door drie lokale sterren Mamani Keïta, Oumou Sangaré en Mariam Doumbia. Hun sociaal engagement lokte nadien vele andere Afrikaanse vrouwen uit o.a. Benin, Burkina Faso, Kameroen, Congo, Gabon, Nigeria, Guinea, Algerije, Ivoorkust en ook Spanje en Frankrijk naar de formatie waar ze kwamen meezingen en optreden door heel Afrika.

Hun belangrijkste doel is om gelijkheid tussen man en vrouw te realiseren en het nog vaak opduikende geweld tegen vrouwen in dit continent voorgoed te bannen. In de muziek die ‘Les Amazones d’Afrique’ op hun platen opneemt keren telkens diverse genres terug zoals de door het Afrikaanse snaarinstrument ‘kora’ begeleide spirituele gezangen, funky soul, blues en reggae, maar zelfs pop en R&B komen even aan bod.

Op het nieuwste album Amazones Power dat volgt op debuutalbum Republique Amazone uit 2017 brengen ze dertien nummers in deze uiteenlopende muziekgenres. De producer van de plaat is de legendarische ‘Doctor L’ oftewel de Frans-Ierse muzikant Liam Farrell die gespecialiseerd is in dit soort wereldmuziek.

De door zangeres Niariu, Boy Fall en Jon Grace gebrachte openingstrack Heavy is eveneens de eerste single uit de nieuwe plaat en te beluisteren op de 2e video. Onderwerp van dit nummer is de sterke vrouwen die zelfstandigheid wisten te verwerven door een eigen bedrijf op te starten. De eerste video bevat de song Smile die eveneens door Niariu samen met Ami Yerewolo wordt gezongen. Het is een oproep aan alle vrouwen om te vechten tegen ongelijkheid en te blijven strijden voor een positieve toekomst.

De leadzang bij de andere nummers op dit tweede album van ‘Les Amazones d’Afrique’ wordt verzorgd door voor ons totaal onbekende Afrikaanse zangeressen als Aminata Drame (Nakou), Valérie Belinga, Marta Domingo, Patricia Essong, Kandy Guira, Moesha13, Fafa Ruffino, Abby Surya, Nancy Murillo, Valérie Tribord, Roselyne Belinga, Nacera Ouali Mesbah, Mamani Keïta, Rokia Koné en Sara Petit. Er zijn met Dourane Fall en Magueye Diouk zelfs twee mannen te horen op deze plaat, waardoor aangegeven wordt dat de strijd voor gelijke rechten tussen man en vrouw niet enkel door de vrouwen gestreden dient te worden.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 19 januari 2020

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex