Leaf Rapids - Citizen alien  (Waardering Muziekwereld)

Leaf Rapids - Citizen alien

Het begon met een verhaal dat naar voren kwam uit de familiegeschiedenis van Keri Latimer. Een verhaal van de overgrootmoeder die ze slechts als klein en zachtaardig kende, een zachte ziel die alleen Japans sprak. Wie ooit in haar jeugd gedacht dat diezelfde kleine oude dame een man gestoken had met een paar kappersscharen?
Dat verhaal werd de fakkel om een ​​nieuwe reis te verlichten. In de loop van de jaren dook Keri diep in de herinneringen van haar familie voor de geschiedenis, met verhalen als juwelen die waren weggestopt en vergeten. Deze poetste en bewaarde ze, wachtend tot het tijd was om hun kleuren weer aan het licht te brengen.
Nu komen al die verhalen samen op Citizen Alien, het gloednieuwe tweede album van het folkduo Leaf Rapids uit Winnipeg. Het project is een liefdeswerk voor Keri en haar man, Devin Latimer. Door de verhalen van hun eigen familie schiepen ze een nieuwe wereld vanuit het oude, die zich verdiept in de intieme waarheden, verteld door stemmen uit vervlogen tijden.

Elk van de 10 nummers van het album spint een draad, een bindende geschiedenis en een identiteit naar tijd en plaats. Draden die de oceanen doorkruisten, strekten zich uit van Kyoto tot de noordelijke kust van IJsland, aan de wind geslagen, verwikkeld in het hart van de Canadese prairie. Verhalen over levens die in boten over het water naar voren sijpelden, lunches verpakt in slijtstoftassen en gehavende koffers die uit hun voegen barstten. Er is een openheid op dit album. Er is ruimte. Het loopt uit als de uitgestrektheid tussen de sterren. Het vloeibare zilver van Keri's stem, een akoestische gitaar; iedereen krijgt de ruimte om zich volledig te uiten. Misschien is het deels doordat ze eerst Keris zang opnamen, een benadering die ze nog nooit eerder had geprobeerd, hetzij als Leaf Rapids of haar vorige incarnatie als onderdeel van Juno Award-winnend alt-country kwartet Nathan.

Wat het ook is, de sound van Citizen Alien is bedwelmend. Gecoproduceerd met de veelgeprezen Winnipeg multi-instrumentalist en componist Rusty Matyas (Imaginary Cities, The Sheepdogs), duikt de plaat op van het zomers tokkelen van de opener, Dear Sister, naar de winterse harmonieŽn van Caragana Switch met Alexa Dirks (Begonia) en Grant Davidson (langzame bladeren). Grillige melodieŽn vormen een schril contrast met verontrustende beelden, alles speelt zich af in de geest als een oude sepia-getinte film. Voor Keri, die ook voor film scoort, is die flikkerende filmische kwaliteit opzettelijk: het kristalliseert de convergentie van haar componerende leven, haar folkleven en het leven van haar familie.

Bron: www.rootsville.eu

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 6 juni 2019

Listen Tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex