Lankum - The livelong day  (Waardering Muziekwereld) 9

Lankum - The livelong day

Het Ierse folkgroepje Lnakum is intussen aan het vierde album toe. ‘The Livelong Day’ heet die en bevestigt al het (redelijk) goede dat eerder al over het gezelschap is gezegd.

Lankum begint rustig met een genietbare versie van The Wild Rover, waarin de typische ingrediënten van de muziek reeds naar voren komen: samenzang, veel ruimte voor instrumentale delen en de beheerste goesting om qua klankkleur een beetje buiten de lijntjes te kleuren. Dat maakt Lankum tegelijk boeiend voor de ruimdenkenden onder de fans, maar ook een beetje stout voor de folkpuristen, die zweren bij een klassieke aanpak. In deze wensen we geen standpunt in te nemen, maar men zij gewaarschuwd. Dat rustige begin wordt in feite het hele album lang aangehouden. Lankum is in een beschouwende mood op ‘The Livelong Day’. Luister naar The Young People of Katie Cruel en je begrijpt wat we bedoelen. Rustig, maar niet slaapverwekkend. Dat vermijdt het ensemble door regelmatig één of ander Iers folkinstrument met een eigen geluid uit de muziekkoffers te halen en het een solopartijtje te gunnen of in een coda tot een volwassen crescendo te laten uitgroeien. Wij besparen jullie de namen van al die speeltjes, maar Lankum zet ze wel deskundig in. Instrumentale tussendoortjes horen bij folk zoals pastis bij petanque. Lankum zal dat niet ontkennen en in Ode To Lullaby lopen ze daarbij ver weg van de traditionele jigs en reels en komen ze met  metaalachtige klanken voor de pinnen, die op één of andere manier toch iets bezinnends blijken te bevatten. Nadien wordt voor een keer eens flink van jetje gegeven in Bear Creek, een instrumentaaltje naar Amerikaanse traditie. Later op het album passeert de al even prettig gestoorde versie van The Pride Of Petravore. Karig is de begeleiding in de mooi meerstemmig gezongen ballade The Dark Eyed Gypsy en in dezelfde sfeer eindigt Lankum met misschien wel de knapste song van het hele album. Hunting The Wren is een folksong zoals die in moderne tijden moet klinken.

Met ‘The Livelong Day’ heeft Lankum geen album gemaakt dat de grondvesten van de folkwereld zal doen daveren, maar de plaats in het grote wereldwijde folkboek wordt onderhand toch meer dan een bescheiden voetnoot onderaan het zoveelste blad.

Recensent: Frank Tubex

Bron: www.damusic.be

Deeplink: read://https_damusic.be/?url=https%3A%2F%2Fdamusic.be%2Fcd%2Flankum-the-livelong-day-7515.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 25 augustus 2020

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

Terug naar Hoofdindex