La Pegatina - Ahora o nunca (Waardering Muziekwereld) 8

La Pegatina - Ahora o nunca

De Spaanse mestizoband La Pegatina viert dit jaar haar 15-jarig jubileum en dat moest worden opgeluisterd met een gloednieuw album. De muziekstijl mestizo is geassocieerd met de Catalaanse mestiza-beweging (die overigens de laatste jaren flink is afgebrokkeld) en deze muziek staat garant voor vrolijke, spontane, mondiale klanken, een mix van met name ska, punk, rumba, salsa, reggae en balkan folkrock met als uitvalsbasis Barcelona. Sinds eind jaren ‘90 ontwikkelde deze stroming zich tot een complete urban lifestyle en de meest bekende exponent van het genre is wel Mano Chao.

La Pegatina vist met hun muziek uit dezelfde vijver en is zo langzamerhand na veel spectaculaire liveoptredens uitgegroeid tot een zeer populaire en veelgevraagde band. Het album trapt, zoals mag worden verwacht, vanouds energiek af met titelnummer Ahora O Nunca met gastzanger Macaco, het alter ego van de uit Barceloina afkomstige mestizozanger Dani Carbonell. Op het album doen overigens nog meer gasten mee, zoals de Spaanse zangeressen Eva Amaral en Rozalén, alsmede (tamelijk verrassend) de Britse band Will and the People. Opvallend is in laatstgenoemd verband La Pegatina’s versie van het Ierse folkpunklied Stand and Fight, een protestsong, dat werd opgenomen met de mannen van Will and the People.

Ahora O Nunca, vrij vertaald ‘Nu of Nooit’, is zoals reeds gememoreerd een jubileumalbum dat een must is voor festivalgangers die in het verleden op Pinkpop, Parkpop, Lowlands, Zwarte Cross en Mundial reeds met volle teugen konden genieten van deze mestizoband. De 10 tracks op het album zijn stuk voor stuk feestnummers, die je onontkoombaar meevoeren richting dansvloer. Het zo moeizaam op gang komende wisselvallige voorjaar kreeg bij mij thuis tijdens de diverse luisterbeurten dan ook een flinke muzikale push richting extra zonuren die in het verschiet liggen achter de horizon.

Auteur: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 29 april 2018

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex