Kyle Carey - The art of forgetting (Waardering Muziekwereld) 9

Kyle Carey - The art of forgetting

New Hampshire in het noordoosten van de VS is de geboortestreek van de nu in Brooklyn, New York wonende 29-jarige zangeres en songschrijfster Kyle Carey, die zich voor haar muzikale carričre heeft toegespitst op het brengen van Keltische en Appalachian folkliedjes. Ze debuteerde in 2011 op cd met het album Monongah, dat in 2013 een vervolg kreeg met de Ep One Morning In May en in 2014 met een tweede studioplaat North Star.

Met The Art Of Forgetting komt Kyle Carey nu met een splinternieuw derde studioalbum op de proppen. Twaalf nummers in de door haar zelf ‘Gaelic Americana’ genoemde stijl kregen een plaatsje op deze schijf. Zelf leerde ze ook de Schots-Gallische taal die ze vlekkeloos weet te spreken en ze zingt op haar platen dan ook liedjes in deze voor ons totaal onverstaanbare taal. Op deze nieuwe cd zijn dat songs als de Ierse traditional Suibhail A Růin, de Schotse traditional Puirt Ŕ Beul en het samen met Gillebride MacMillan gebrachte Sios Dhan An Abhainn (zie video) dat een Schots-Gallische vertaling blijkt te zijn van een Amerikaanse psalm “Down To The River To Pray”. Deze traditional stond ook al in een lichtjes andere versie op haar vorig album North Star. Gelukkig maar voor ons taalonmachtigen brengt Kyle Carey ook negen liedjes in de Engelse taal, waardoor we ook kunnen begrijpen waar haar songs zoal over handelen. Zo gaat de albumtiteltrack The Art Of Forgetting over het verwerken van een verloren liefde en is Come Back To Me een schreeuw van de verteller in het nummer om de onmogelijke terugkeer van een overleden partner. Tell Me Love is dan weer een doodgewoon, maar lieftallig liefdesliedje en Sweet Damnation vertelt over de passionele warmte tussen twee kersverse geliefden. Samen met ‘Carolina Chocolate Drops’-leadzangeres Rhiannon Giddens brengt Kyle Carey een op gospel geďnspireerd a capella-duet in het nummer For Your Journey. Als afsluiter krijgen we als schitterend toetje met Trouble In The Fields een volwaardig georkestreerd nummer met Keltische en Cajun-invloeden, een song die als eerbetoon aan zangeres en componiste van dit nummer Nanci Griffith wordt gebracht.

The Art Of Forgetting van Kyle Carey is opnieuw een uitstekende folkplaat geworden die de fans van dit muziekgenre zeker zal weten te bekoren. We willen hier tot slot zeker ook nog even fiddler John McCusker in de bloemetjes zetten voor zijn prachtige bijdrage aan zowat alle nummers op dit album.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/index.html?http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2017/DEC1/CD73.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 1 maart 2018

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex