Kibi James - Delusions / 8½  (Waardering Muziekwereld)

Kibi James - Delusions of grandeur

Kibi James is een Amerikaans drietal dat op haar debuutalbum Delusions verrast met heerlijk melodieuze songs die smaakvol en avontuurlijk zijn ingekleurd en verder worden verfraaid met fluisterzachte stemmen. Er verschenen vorige week idioot veel nieuwe albums, waardoor een aantal prima albums tussen wal en schip dreigen te vallen. Het zou zonde zijn als dit gebeurt met delusions van Kibi James, want het drietal uit Atlanta heeft een fris en avontuurlijk indiepop album gemaakt. Mari, MJ Corless en Pomi Abebe hebben zich laten inspireren door popmuziek uit de jaren 90, maar zijn zeker niet in dit decennium blijven hangen. Het debuutalbum van Kibi James is op het eerste gehoor een dromerig album met honingzoete popsongs, maar luister wat beter en het avontuur borrelt aan alle kanten op. Het blijft helaas wat stil rond delusions, maar dit aangename en eigenzinnige album verdient echt een beter lot.

Kibi James is een band uit Atlanta, Georgia, die bestaat uit Mari, MJ Corless en Pomi Abebe. Met delusions heeft het drietal haar debuutalbum afgeleverd, waarvoor onder andere een beroep werd gedaan op producer Drew Vandenberg, die eerder werkte met onder andere Faye Webster en SPELLLING. Het debuutalbum van Kibi James wordt op het Internet omschreven als een bijzondere mix van 90s indie pop en shibuya-kei. Met name die laatste term intrigeerde me, want ik had echt nog nooit van shibuya-kei gehoord. Wikipedia leert me het volgende over het genre: “Shibuya-kei (Japanese:
渋谷系, lit. "Shibuya style") is a microgenre of pop music or a general aesthetic that flourished in Japan in the mid-to-late 1990s. The music genre is distinguished by a "cut-and-paste" approach that was inspired by the kitsch, fusion, and artifice from certain music styles of the past. The most common reference points were 1960s culture and Western pop music, especially the work of Burt Bacharach, Brian Wilson, Phil Spector, and Serge Gainsbourg.” Dat klinkt veelbelovend, maar ook na een paar keer horen, vraag ik me af of ik wel zowel invloeden uit de jaren 90 hoor in de muziek van Kibi James. Persoonlijk vind ik delusions vooral een eigentijds indiepop album, al is de muziek van het drietal uit Atlanta wel wat eigenzinniger dan het gemiddelde indiepop album van het moment. De muziek van Kibi James is zeer melodieus en klinkt bijzonder smaakvol. De muziek op delusions is redelijk licht en wat aan de romantische en dromerige kant. Hier en daar hoor ik wel wat invloeden uit de 90s dreampop en indierock, maar de muziek van Kibi James klinkt ook sprookjesachtig mooi en heeft af en toe wel wat van Belle And Sebastian of The Sundays, al is de muziek op delusions vaak redelijk ingetogen. Wat voor de muziek op delusions geldt, geldt in nog veel sterkere mate voor de zang op het album. Mari, MJ Corless en Pomi Abebe beschikken over hele mooie maar vaak fluisterzachte stemmen, die prachtig bij elkaar kleuren. In combinatie met de muziek zijn de popliedjes van Kibi James vaak wat aan de zoete kant, maar omdat de band ook altijd wel wat gruizige of tegendraadse accenten toevoegt aan haar muziek en bovendien varieert met speelse ritmes blijven de songs op delusions spannend.

Zoals eerder gezegd vind ik delusions van Kibi James zeker geen typisch album met vooral 90s invloeden, maar een album dat voornamelijk in het heden staat. Vergeleken met het gemiddelde indiepop album verwerkt Kibi James wat meer invloeden, al zijn de meeste uitstapjes naar andere genres subtiel. Het Amerikaanse drietal weet zich wel te onderscheiden door de mix van Engelstalige en Spaanstalige teksten, die verrassend natuurlijk klinkt. Het debuutalbum van Kibi James is een album dat je bijzonder aangenaam kunt laten voortkabbelen op de achtergrond en dat het uitstekend doet bij de broeierige zomeravonden die we nog cadeau hebben gekregen. De muziek van Mari, MJ Corless en Pomi Abebe verdient het echter ook om met volledige aandacht beluisterd te worden. Door een goede koptelefoon komt het debuutalbum van het Amerikaanse drietal prachtig tot leven en blijken zowel de instrumentatie als de zang kunststukjes. Kibi James heeft door de releasestorm van vorige week helaas maar weinig aandacht gekregen, maar dit is echt een interessant album.

Recensent: Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Direct link: De krenten uit de pop: Kibi James - delusions

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 19 oktober 2023

 

 

 

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex